De Olympische Spelen liggen alweer achter ons. Voor topzwemster Maaike de Waard is er een welverdiende vakantie aangebroken. Maaike kan terugkijken op een prachtig toernooi. Plaats 13 op de 100 rugslag individueel en samen met Tes Schouten, Tessa Giele en Marit Steenbergen in de finale van de 100 wisselslag dames en eindigde het viertal op een fraaie 8e plaats. Of dit de laatste Olympische Spelen waren is moeilijk te zeggen. Los Angeles is nog ver. “Voorlopig wil ik nog wel even doorgaan met zwemmen! Maar of dat tot LA zal zijn, dat weet ik niet. Ik blijf lekker zwemmen zolang ik er plezier in heb, dat is het belangrijkste!”, vertelde Maaike ons tijdens haar vakantie.

Was je aanwezig op de boot door de Seine? “Ik ben niet naar de opening geweest. Zwemmers gaan eigenlijk nooit naar de opening, omdat het zwemtoernooi de volgende dag al begint. Het is dan niet slim om uren te moeten wachten tot je als land voorgesteld wordt en de voorstelronde door het stadion te gaan, of in dit geval de ronde over de Seine.” Hoe anders was Parijs? “Er waren zeker verschillen met andere toernooien. Tokio was natuurlijk heel anders omdat daar geen publiek bij was. Nu zaten er familie en vrienden voor mij op de tribune en dat vond ik wel heel bijzonder. Het stadion was ook heel groot, en als een Franse zwemmer moest zwemmen, dan ging het helemaal los. Ik heb zeker meerdere kippenvel momenten gehad.”

De wedstrijden

Maaike zwom in Parijs de 100 rugslag. In de series was er een 13e plaats in een tijd van 1:00.12. Een tijd goed voor de halve finale samen met de Nederlandse Kira Toussaint. De tijd van de series kon Maaike niet evenaren, maar was met haar tijd van 1:00.22 de beste Nederlandse goed voor plaats 13. In Parijs was goud voor de Australische Kaylee McKeown voor de Amerikaanse Regan Smith (zilver) en Katharina Berkoff ook uit Amerika (brons).

Op de 4 X 100m wisselslag estafette eindigde Nederland met het team bestaande uit: Maaike de Waard (rugslag), Tes Schouten (schoolslag), Tessa Giele (vlinderslag) en Marit Steenbergen (vrije slag) in de finale op plaats 8. Maaike de Waard zwom in de finale (59.91) harder dan in de series (1:00.19). De finale halen in het belangrijkste toernooi, waar de hele wereldtop op de startblokken staat, is een prestatie die zeker dik geschreven mag worden. Hoe kijk je terug op je resultaten? “Uiteindelijk ben ik tevreden met mijn resultaten. Ik had individueel finale willen halen, maar dat zat er helaas niet in. Maar ik ben wel blij dat ik het toernooi met een 59 ‘er heb af kunnen sluiten in de 4x100 wissel finale. Ik vond het echt heel gaaf dat ik die mocht zwemmen.”

Hoelang was je nog in Parijs, na je wedstrijden gebleven tot aan de slotdag of die niet meer meegemaakt? “Vanuit NOC*NSF is het de regel dat je 2 dagen na het einde van jou sport het dorp moet verlaten. Van tevoren had ik samen met 5 andere zwemmers besloten om wel in Parijs te blijven tot de sluiting, om zo nog andere sporten te kunnen kijken en nog meer van de Spelen mee te kunnen maken. Dit was echt heel leuk! We zijn naar Basketbal 3x3 halve finale geweest, 2 keer naar Atletiek voor de 400 horden halve finale, de Hockeydames kwartfinale en finale en ook naar de Waterpolo broze medaille wedstrijd. En natuurlijk hebben we verschillende huldigingen in het TeamNL huis meegemaakt! We konden ook de sluitingsceremonie bijwonen. Dit was ook echt heel gaaf! Oplopen in zo’n vol en graaf stadion geeft wel echt kriebels!”

Is Los Angeles je volgende doel en wat staat er op het programma voor de komende periode? “Voorlopig wil ik nog wel even doorgaan met zwemmen! Maar of dat tot LA zal zijn dat weet ik niet. Ik blijf lekker zwemmen zolang ik er plezier in heb, dat is het belangrijkste! Ik begin volgende week weer met trainen en dan wordt de planning ook wat duidelijker.”