Het heeft best wel wat voeten in aarde gehad, maar uiteindelijk is de bouw van het nieuwe Multi Functioneel Centrum De Rozenburcht nu officieel begonnen. Met behulp van een oud-Hollandse heistelling ging symbolisch de eerste paal de grond in. Aan de touwen diverse belanghebbende, naamgevers en mensen die dit project allemaal hebben mogelijk gemaakt.

 

Al 17 jaar wordt er gesproken over een nieuw sportcentrum in Rozenburg. De eerste besprekingen dateren van 1998. Er is inmiddels veel gebeurt van een bestemmingsplan aan de Zuidzijde voor een locatie waar huizen moesten komen tot de huidige bestemming. Vanaf december 2008 was er een raadsbesluit om het MFC aan de Zuidzijde te bouwen en in 2012 besloot de gemeente Rotterdam officieel tot de bouw. Niet iedereen was even blij met de bouw van het nieuwe MFC en werd er geprocedeerd tot aan de Raad van Staten. In die lange periode is Rozenburg ook nog eens bij Rotterdam gaan behoren. Maar dat laatste had niet al te veel consequenties en zal het centrum worden betaald uit de financiële middelen die Rozenburg te besteden had uit de periode dat het dorp een zelfstandige gemeente was. In de volksmond ook wel de bruidschat van Rozenburg genoemd. Misschien kon de sporthal De Rozet nog wel een paar jaar mee, al moesten ook daar wat lapmiddelen worden toegepast om sporten mogelijk te blijven maken, zoals een nieuwe vloer en groot onderhoud aan verwarmingssystemen. Maar bij zwembad de Zeehond waren de lapmiddelen bijna niet meer genoeg om het zwembad te exploiteren. Vooral daar was de nood hoog.

De Rozenburcht

Bij het ontwerp van het gebouw is heel veel rekening gehouden met de groene omgeving waarin het komt te staan. Patio's trekken de buitenruimte naar binnen en door het gebruik van veel glas wordt het een modern en licht gebouw, met zowel binnen als buiten veel groen.

De lichte hal bij de entree fungeert als ontmoetingsruimte. Hier vandaan loop je makkelijk naar het zwembad, de sportzalen en de tribune. De Rozenburcht bestaat uit een zesbaans wedstrijdbad, een sporthal van 26 x 44 meter, een multifunctionele zaal en een horecagelegenheid met een extra ruimte die onder meer geschikt is voor vergaderingen. Bij het ontwerp van de sportzalen en het zwembad is rekening gehouden met de wensen van de verenigingen die er gebruik van gaan maken. De grote sportzaal is onder andere geschikt voor volleybal, zaalvoetbal, basketbal, zaalhockey, handbal, korfbal en turnen. De zaal is 26 x 44 meter en kan worden verdeeld in twee zalen van 26 x 22 meter. De tribune in de zaal is bereikbaar vanuit de ontmoetingsruimte.

Het zwembad heeft de afmetingen van een wedstrijdbad met zes banen en bij het zwembad kan een tribune worden opgesteld. Het zwembad is ook geschikt voor waterpolo en een deel van de bodem is beweegbaar. Hierdoor kunnen ouderen, kinderen en mensen met een lichamelijke beperking optimaal gebruikmaken van het zwembad. De multifunctionele ruimte is 21 x 7 meter en kan in twee ruimtes worden verdeeld. Hier kunnen kleine verenigingen terecht, zoals de klaverjasvereniging. De ruimte is ook geschikt voor feesten en partijen. 

 

 

 

Architect Koen van Velsen vat het als volgt samen:

“De Rozenburcht is een gebouw met een eigen karakter, gevormd door de context en afgestemd op de gebruikers. Het wordt een verrijking voor het actieve verenigingsleven in Rozenburg, maar houdt ook rekening met de buurt. Al deze elementen samen maken dat De Rozenburcht niet zal aanvoelen als een vreemd nieuw element maar vanzelfsprekend op z'n plek staat: een specifiek gebouw voor een specifieke plek.”

Maar natuurlijk ook veel aandacht voor de sporters van Rozenburg want uiteindelijk is het daar allemaal om te doen. Marjan Vroegindewei (zwemvereniging De Zeehond) en Arthur Vuik (voorzitter van Volleybal vereniging Vovero) waren vertegenwoordigers van de sporters die uiteindelijk het MFC gaan gebruiken. Vuijk haalde dat ook nog eens aan in zijn toespraak (toespraak van Arthur Vuik te lezen op blz. 2). Na een lange weg is het project nu aanbeland in de uitvoeringsfase en zal medio maart 2016 worden opgeleverd. Na de toespraken, hoe mooi en treffend ze ook waren, en de officiële handeling van de eerste paal was het tijd voor soep met broodjes en kunnen de bouwers nu eindelijk aan de slag.

 

rozenburcht_1_005
rozenburcht_1_006
rozenburcht_1_007
rozenburcht_1_008
rozenburcht_1_009
rozenburcht_1_010
rozenburcht_1_011
rozenburcht_1_012
rozenburcht_1_013
rozenburcht_1_014
01/10 
start stop bwd fwd

 

Bron: Omschrijving project De Rozenburcht / archtect Koen van Velsen

 


 

 

Geachte aanwezigen maar bovenal beste Rozenburgers,

 

Voor die mensen die mij niet kennen: mijn naam is Arthur Vuijk en ik ben voorzitter van de plaatselijke volleybalvereniging Vovero en als één van de toekomstige gebruikers samen met Marjan Vroegindeweij nauw betrokken bij het ontwerp van de te bouwen Rozenburcht.

 

Onze betrokkenheid bij de uiteindelijke bouw van een MFC startte op 12 oktober 2009 toen voor het eerst de klankbordgroep gebruikers bijeenkwam om te komen tot een Programma van Eisen. Op dat moment bleek al dat de toenmalige zelfstandige gemeente Rozenburg de inbreng van de gebruikers bij de totstandkoming van de plannen belangrijk vond en gelukkig heeft de gemeente Rotterdam dit standpunt bij de bestuurlijke reorganisatie eveneens ondersteund.

 

De bouw van de Rozenburcht is belangrijk voor het waarborgen van sportfaciliteiten voor de vele actieve Rozenburgse verenigingen naar de toekomst toe. Want hoewel de stenen van de huidige Rozet nog niet versleten zijn is de keuze voor het combineren van multifunctionele sportfaciliteiten en zwembad een logische waarbij er uitgebreidere mogelijkheden worden geboden voor schoolsport, verenigingen en overige gebruikers.

 

De komst van de Rozenburcht maakt het mogelijk om in de toekomst het sportaanbod uit te breiden, variërend van een mogelijke revival van het basketbal (wie herinnert zich de Breukhoven Stars nog), korfbal of het aanbieden van sport voor minder validen als bijvoorbeeld zitvolleybal.

 

Marjan en ik hebben het zeer op prijs gesteld dat onze inbreng in de ontwerpvergaderingen altijd zeer serieus genomen werd door zowel de gemeente als de architect Koen van Velzen. Ondanks ons gebrek aan bouwkundige kennis heeft het ontwerpteam ons telkens met geduld aangehoord en de ideeën vertaald in realiseerbare oplossingen.

Oplossingen die hebben geresulteerd in een bouwbaar plan waarbij er met heel veel aspecten rekening is gehouden. Of we daarmee het perfecte gebouw hebben ontworpen zal nog moeten blijken maar wees er van overtuigd dat er heel veel energie is gestoken in de benadering daarvan.

Ik wil het ontwerpteam dan ook heel hartelijk danken voor de goede samenwerking in de afgelopen 2 jaar, we zijn er nog niet en er zullen ongetwijfeld nog knopen doorgehakt moeten worden maar ik heb alle vertrouwen dat we in goede harmonie ook deze besluiten kunnen nemen.

Ik wens de bouwers van de Rozenburcht een voorspoedige en vooral veilige bouw toe en ik kijk nu al uit naar de opening in het voorjaar van 2016.

Tenslotte dank ik in het bijzonder Marjan Vroegindeweij met wie ik de maandelijkse ontwerpvergaderingen heb bezocht. Marjan, dank voor je inbreng, de gesprekken in de auto, de talloze mailtjes en je tomeloze inzet.