Drie jaar zich ingezet voor een goed doel, een derde plaats op het Nederlands Kampioenschap SuperMoto en nu een fanatieke triatleet. Een Rozenburger met het hart op de goede plaats en een Rozenburger die zijn doelen nastreeft en altijd tot het randje gaat en er soms zelfs overheen. Het aantal uren per week dat hij traint zijn vaak niet op twee handen te tellen. In zijn laatste triathlon wilde hij onder de vijf uur binnenkomen. Maar een penalty van vijf minuten wegens stayeren, waar John overigens een andere mening over heeft, belette hem die hobbel te nemen.

Wedstrijdzwemmen en lopen

“Vroeger deed ik aan wedstrijdzwemmen hier op Rozenburg bij De Zeehond. Ik denk dat ik een jaar of 12- 13 was. Echt een podium was er niet voor mij. Heel vaak de vierde plaats. Toch ging het redelijk zonder podiumplaatsen. Er waren wel een paar kanjers in mijn categorie, zoals Pelger de Jong en nog een paar van die mannetjes die net iets harder konden. Lopen was lastiger. Ik deed voor conditie tijdens het de periode dat ik in de SuperMoto actief was. De grootste problemen tijden mijn begin periode als triatleet waren bij het lopen. Vaak te hard van stapel, veel blessures. Je moet dan telkens opnieuw beginnen. Maar ondanks dat ik het wat rustiger ging doen toch veel blessures. Die blessures bij het lopen blijven me wel een beetje achtervolgen. Krijg zeker prima tips en schema’s van Robert de Korte (oud-doelman van v.v. Rozenburg, triatleet en coach in die sport. Vanuit Maastricht staat hij John Mooiman bij, red.), maar het blijft oppassen.”

Het doel is Kalmar, Zweden

“Voor dit seizoen ligt de focus op de halve triathlon. Maar uiteindelijk is mijn doel de hele in Kalmar Zweden volgend jaar (augustus 2024) of misschien ook ergens anders. Welke staat nog niet helemaal vast. Ik hoor je zeggen dat wordt veel trainen en dat klopt ook wel. Het is soms weleens passen en meten. Je moet natuurlijk zeker de thuissituatie niet onderschatten. Met continudiensten zijn er toch veel uren waar je of thuis wat kan doen of met sporten bezig te zijn. Op je vraag hoeveel uur stop je er per week in, beetje afhankelijk van de schema’s, maar zeker 8 tot 12 uur per week met uitschieters naar soms 20 uur. Soms wat fietsvakanties ver buiten de regio tot in Duitsland, België of zelfs naar Frankrijk, vaak een paar dagen.”

Hoeveel ervaring heb je inmiddels met Triathlon

“Vorig jaar in Eijsden was met een kwart triathlon mijn eerste ervaring en wilde kijken of het dan ook echt iets voor me was. Dat ging best wel goed. Ook de halve in Finland gedaan een heel mooi evenement en daar kan ik wedstrijden met een familievakantie mooi combineren. Vorig jaar heb ik er vier gedaan, Eijsden, Finland, Maastricht en Herkingen. Zo af en toe doe ik ook nog via EDO Sport mee aan teamcompetities triathlon. Robert de Korte doet daar ook aan mee, hij zit in de hoogste categorie, zelf ben ik gestart in de 4e divisie. Ik heb daar nu twee keer aan meegedaan, de hele competitie paste niet in mijn agenda. Wil wel wat meer mee gaan doen in de toekomst. Het team bestaan hoofdzakelijk uit atleten uit Limburg (EDO sport 4, red.). Individueel was ik een keer geëindigd op plaats 10. Hoe dat verder gaat, weet ik nog niet. Het moet allemaal wel passen.”

Een penalty kostte je de grens van onder de 5 uur

“Dit seizoen wil ik graag onder de vijf uur uitkomen op de halve triathlon. In Finland, Lahti, zat ik ook goed op dat schema, maar liep tegen een penalty aan van 5 minuten. Gebeurde op een heuvel, ik zat er helemaal links naast en kreeg een penalty voor stayeren. Ik kon geen kant op. De regels zijn binnen 25 seconde moet je er voorbij of anders terug laten zakken. Mijn hartslag was nog veel te hoog om in het ritme te komen en er was een jurylid op de motor in de buurt. Kostte vijf minuten. Zonder die penalty was ik zeker onder de vijf uur geëindigd. Je wordt dan ook weer erg koud en dat is zeker niet bevorderlijk. Na 46 kilometer moet je wachten bij een penaltybox, het regende keihard en met een temperatuur van 16 graden weet je het wel. Maar die tijd onder de vijf gaat er zeker komen dit seizoen.”

De volgende uitdaging voor John Mooiman is Duisburg in Duitsland. We gaan John volgen bij zijn voorbereiding en na de wedstrijd zeker ook met zijn ervaringen en natuurlijk, gaat hij onder de die grens van 5 uur uitkomen.

 

   

 

       

           IRONMAN 70.3

     

plaats

datum

Swim 1.9 km

Bike     90 km

Run 21.1 km

totaal

Ranking groep

Ranking overall

Lahti Finland

02-07-2022

0:36:45

2:37:18

2:14:52

5:39:25

65

429

Maastricht Nederland

06-08-2022

0:34:50

2:35:07

2:00:11

5:21:38

79

524

Lahti Finland

01-07-2023

0:33:54

2:28:29

1:51:32

5:01:32

28

208

Het getal 70-3 betekent 70.3 mijl en dat is de helft van een hele IRONMAN 140.6 mijl.