Na het WK in Doha had Maaike de Waard een weekje rust. Maar nu is de focus weer geheel op de komende Olympische Spelen in Parijs gericht. Voor Maaike is dat de 100 meter rugslag. De Rozenburgse is ook meer dan bedreven in de vlinderslag, maar het doel is en blijft de rugslag. Als de mogelijkheden zich voordoen zal Maaike wellicht in de estafette haar kwaliteiten op de vlinder mogen tonen. Maar de samenstelling van de estafetteteams gebeurt zoals altijd tijdens het toernooi. En dan is Parijs nog ver. Om Tour de France winnaar Joop Zoetemelk maar weer eens te citeren.

“We hadden na het WK in Doha een weekje rust gehad, maar zijn inmiddels weer volop in training”, vertelde Maaike vanuit Eindhoven. We hebben zeker nog wat wedstrijden op de planning staan, onder andere de EQM in april (Eindhoven Qualification Meet van 11 t/m 14 april, red.) en de Mare Nostrum Tour voor de Olympische Spelen in Parijs”. De Mare Nostrum Tour is een drieluik in Canet-en-Roussillon (25-26 mei), Barcelona (29-30 mei) en Monaco (1-2 juni). Waar kan je nog limieten zwemmen? “We hebben tot en met de EQM om limieten te zwemmen en daarna zijn de mensen die een limiet hebben gezwommen zeker, en staan de estafettes ook redelijk vast. Dan hebben de mensen die nog geen limiet hebben nog tot en met de ONK in Amersfoort om voor de open plekken te strijden.” Is de vlinderslag nog een optie? “Nee, ik blijf bij de 100 rug. De 100 vlinder erbij voor de estafette is leuk, maar individueel ga ik die niet zwemmen, die afstand komt in Parijs ook niet zo lekker uit in het programma.”

Was je tevreden over het laatste WK in Doha?

“Ik ben niet zo tevreden over afgelopen WK”, kijkt Maaike nog even terug op het laatste WK in Doha. “Ik had er zelf meer van verwacht. Op je vraag of twee piekmomenten in een jaar niet te veel is. Valt dat wel mee. Normaal pieken we in april en in juli/augustus en nu zelfs iets eerder en weer in juli/augustus. Dus we hebben mooi wat extra tijd om te trainen.Ik ben wel blij dat ik op de 100 rug de finale haalde in Doha. Het WK was niet heel sterk bezet, dus het was een mooi startpunt om ook op die 100 meter met de finale mee te kunnen.” Je had in een swim off op de 50 rug een betere tijd dan in de halve finale. “Ik had op de 50 rug inderdaad een swim off waar ik wel een goede tijd zwom, helaas verkeerde timing, dat had ik in de halve finale moeten laten zien. Maar ik was wel blij om te zien dat er wel een goede tijd in zat. Op de afstanden die ik zwom is het wel de bedoeling om altijd hard te gaan. Sparen is geen optie. Op een 50 meter zit het vaak erg dicht bij elkaar en kan je niet inhouden, want dan loop je gewoon de kans dat je er net buiten valt……..”

Sponsor Maaike de Waard specialisten in blussystemen

Resultaten Maaike tijdens de Wereld Kampioenschappen in Doha

   

WK Doha

Maaike de Waard             2024

   

Plaats

Afstand

Tijd series

Tijd ½ finale

Tijd finale

Opmerking

9

50 rugslag

28.39 (14e pl.)

28.14 (9e pl.)

- - - -

 

7

100 rugslag

1:00.61 (9e pl.)

100.68 (8e pl.)

1:00.64

 

11

50 vlinderslag

26.13 (12e pl.)

26.05 (11e pl.)

- - - -

 
           

 5

Medley Relay met: Kira Toussaint (rug), Tes Schouten (schoolslag), Maaike de Waard (vlinder), Kim Busch (vrije slag)

 4:02.09

 

4:00.24