De wedstrijden staan voor Maaike de Waard telkens in het teken van, hoe verstaan we en waar kan er verbeterd worden. Vooral op de 100 rug ligt de focus, een afstand waar Maaike de limiet voor de Olympische Spelen van Parijs al heeft behaald. Tijdens de Eindhoven Qualification Meet werd Maaike ziek en moest de laatste dag zelfs in bed blijven. Helemaal ontevreden was de Rozenburgse niet over de wedstrijden, waar ze nog wel aan de start stond. Zeker bij de 100 rug was ze in Eindhoven veruit de beste.

Lees meer: Maaike de Waard:”Ik ben helaas ziek geworden tijdens het EQM”

Na het WK in Doha had Maaike de Waard een weekje rust. Maar nu is de focus weer geheel op de komende Olympische Spelen in Parijs gericht. Voor Maaike is dat de 100 meter rugslag. De Rozenburgse is ook meer dan bedreven in de vlinderslag, maar het doel is en blijft de rugslag. Als de mogelijkheden zich voordoen zal Maaike wellicht in de estafette haar kwaliteiten op de vlinder mogen tonen. Maar de samenstelling van de estafetteteams gebeurt zoals altijd tijdens het toernooi. En dan is Parijs nog ver. Om Tour de France winnaar Joop Zoetemelk maar weer eens te citeren.

Lees meer: In Parijs is het hoofddoel de 100 rugslag

Afgelopen weekend was de Rotterdam Oualification Meet 2023 in het Rie Mastenbroek zwembad in Rotterdam-Zuid. Rie Mastebroek, in 2003 overleden in Rozenburg waar ze jaren heeft gewoond. Een eerbetoon aan de winnares van de Olympische Spelen van 1936 waar Rie Mastenbroek drie maal goud won. Goud was er, in ieder geval een eerste plaats, voor Maaike de Waard ook afgelopen zondag op de 50 vlinder.

Lees meer: Maaike de Waard: ”De limiet op de 100 rug voor Doha en Parijs had ik al op zak”

Drie weekenden World Cup wedstrijden waar Maaike de Waard van de twaalf wedstrijden waar ze aan de start stond elf keer een finaleplaats behaalde. Alleen in Athene was er een 9e plaats op de 100 vlinder en viel Maaike net buiten de finale. Afgelopen weekend de derde wedstrijd in Budapest. Met Maaike de Waard aan de start van de 50- en 100 rugslag en de 50- en 100 vlinderslag. Overigen net als bij de andere World Cup wedstrijden in Berlijn en Athene.

Lees meer: World Cup Budapest

Afgelopen weekend was de tweede World Cup wedstrijd van een serie van drie in Athene. Na Berlijn vorige week en Athene afgelopen weekend staat ook Budapest nog op het programma van de Rozenburgse topzwemster Maaike de Waard. Maaike grossiert in finale plaatsen, maar een podiumplaats zat er in Athene dit keer niet in. Maar na twee wedstrijden en acht starts al zeven keer een finale plaats. Een ongekend resultaat van de Rozenburgse tussen de allerbeste van de wereld.

Lees meer: World Cup Athene

Afgelopen weekend stond Maaike de Waard aan de start van de World Cup wedstrijden in Berlijn. Voor de Rozenburgse het begin van een drukke periode. Drie weekenden World Cup na Berlijn, het aankomende weekend in Athene en het volgende weekend Budapest. Het zijn met de Olympische Spelen van Parijs in het vooruitzicht allemaal 50 meter bad wedstrijden. Net als in Berlijn zal Maaike hoofdzakelijk starten op de 50 en 100 rug en ook op de 50 en 100 vlinder.

Lees meer: World Cup Berlijn 2023

Afgelopen week stond Maaike de Waard aan de start van de Wereld Kampioenschappen in Fukuoka in Japan. In de mix 4 X 100 wissel greep ze, samen met Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen, net naast het podium en was een prachtige vierde plaats een beloning van een prachtig toernooi met drie plaatsen in de halve finale. Als we contact hebben met Maaike is ze in Seoul voor een tussenstop op de weg terug naar Nederland.

Lees meer: Maaike de Waard tussen de beste zwemsters van de wereld

Maaike is inmiddels op weg naar het land van de reizende zon met een tussenstop in Hongarije. Het WK lange baan is dit jaar in Fukuoka Japan. Voor Maaike inmiddels haar vijfde WK. In de individuele disciplines en op estafettenummers heeft Maaike inmiddels, lange- en korte baan, 11 keer op het podium gestaan. Maaike is een rugslagspecialist, maar zal in Japan ook op de 50 vlinder aan de start staan.

Lees meer: Maaike de Waard: “Het wordt mijn 5e WK lange baan, en het blijft nog steeds spannend”

Een geweldig toernooi voor Maaike de Waard. Op de laatste dag van het ONK in Amersfoort eindigde Maaike op de derde plaats op de 100 vlinderslag. Na drie keer eerder in het toernooi Nederlands Kampioen te zijn geworden, op de laatste afstand waar Maaike op de startblokken stond nu een prachtige bronzen medaille.

Lees meer: Maaike de Waard sluit Nederlands Kampioenschap af met een derde plaats op de 100 rug

Ook op de tweede dag van het Open Nederlands Kampioenschap lange baan in Amersfoort was er ‘GOUD’ voor Maaike de Waard. Het lijkt wel of de tank niet leeg raakt bij de Rozenburgse top zwemster. Prestaties die voor altijd in de annalen van de zwemsport met vetgedrukte letters zal komen te staan.

Lees meer: Ongelofelijk drie keer aan de start op het ONK en drie keer GOUD

Het was nog maar de eerste dag van het Nederlands Kampioenschap lange baan in Amersfoort en de Rozenburgse Maaike de Waard stond al twee keer op de hoogste trede van het erepodium. Op beide afstanden waar Maaike aan de start stond, de 50 meter vlinderslag en de 100 meter rugslag, was er GOUD voor de Rozenburgse.

Lees meer: Maaike de Waard Nederlands Kampioen op de 50 vlinder en de 100 rug