Afgelopen week stond Maaike de Waard aan de start van de Wereld Kampioenschappen in Fukuoka in Japan. In de mix 4 X 100 wissel greep ze, samen met Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen, net naast het podium en was een prachtige vierde plaats een beloning van een prachtig toernooi met drie plaatsen in de halve finale. Als we contact hebben met Maaike is ze in Seoul voor een tussenstop op de weg terug naar Nederland.

Lees meer: Maaike de Waard tussen de beste zwemsters van de wereld

Maaike is inmiddels op weg naar het land van de reizende zon met een tussenstop in Hongarije. Het WK lange baan is dit jaar in Fukuoka Japan. Voor Maaike inmiddels haar vijfde WK. In de individuele disciplines en op estafettenummers heeft Maaike inmiddels, lange- en korte baan, 11 keer op het podium gestaan. Maaike is een rugslagspecialist, maar zal in Japan ook op de 50 vlinder aan de start staan.

Lees meer: Maaike de Waard: “Het wordt mijn 5e WK lange baan, en het blijft nog steeds spannend”

Een geweldig toernooi voor Maaike de Waard. Op de laatste dag van het ONK in Amersfoort eindigde Maaike op de derde plaats op de 100 vlinderslag. Na drie keer eerder in het toernooi Nederlands Kampioen te zijn geworden, op de laatste afstand waar Maaike op de startblokken stond nu een prachtige bronzen medaille.

Lees meer: Maaike de Waard sluit Nederlands Kampioenschap af met een derde plaats op de 100 rug

Ook op de tweede dag van het Open Nederlands Kampioenschap lange baan in Amersfoort was er ‘GOUD’ voor Maaike de Waard. Het lijkt wel of de tank niet leeg raakt bij de Rozenburgse top zwemster. Prestaties die voor altijd in de annalen van de zwemsport met vetgedrukte letters zal komen te staan.

Lees meer: Ongelofelijk drie keer aan de start op het ONK en drie keer GOUD

Het was nog maar de eerste dag van het Nederlands Kampioenschap lange baan in Amersfoort en de Rozenburgse Maaike de Waard stond al twee keer op de hoogste trede van het erepodium. Op beide afstanden waar Maaike aan de start stond, de 50 meter vlinderslag en de 100 meter rugslag, was er GOUD voor de Rozenburgse.

Lees meer: Maaike de Waard Nederlands Kampioen op de 50 vlinder en de 100 rug

Het toernooi van Mare Nostrum, Onze Zee, zo noemde de Romeinen vroeger de Middellandse Zee en is nu de naam van een jaarlijks terugkerende zwemwedstrijden in Canet-Roussillion, Barcelona en Monaco. Maaike de Waard stond in de eerste twee wedstrijden op de startblokken en liet samen met het hele Nederlands team de wedstrijd in Monaco, de laatste van de drie, aan zich voorbij gaan.

Lees meer: Maaike de Waard aan de start van Onze Zee

Rozenburg topzwemster Maaike de Waard heeft tijdens de Eindhoven Qualification Meet de limiet behaald voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Maaike tikte aan in en tijd van 59.65 en won de 100 meter rugslag in Eindhoven. Haar tijd was 34 honderdste van een seconde onder de limiet van 59.99 goed voor een start bewijs op de OS in Parijs.

Lees meer: Maaike de Waard: “Het is niet de bedoeling dat ik achterover ga leunen”

Op de 100 meter rugslag zwom Maaike de Waard onder de Olympische limiet (59.99) van Parijs 2024. In de finale in Eindhoven tijdens de Eindhoven Qualification Meet tikte Maaike als eerste aan 59.65 en was een fractie sneller dan de Nederlands kampioen op deze afstand Kira Toussaint. Toussaint (59.88) zwom ook onder de limiet van Parijs. In Eindhoven waar Maaike de 100 vlinder won en de finale van de 50 rug, waar ze de snelste was in de series, niet op het startblok verscheen won ze ook de 100 vlinder.

Lees meer: Maaike de Waard zwemt limiet voor de Olympische Spelen in Parijs

Vorige week waren er drie verschillende steden, Marseille, Nice en Saint German-en-Laye, wedstrijden in het kader van de 11e Mediterranean Open. De eerste wedstrijd was in Marseille op 11 en 12 maart. Op 15 en 16 maart stond Nice op het programma en afgelopen weekend waren de wedstrijden in Saint German-en-Laye.

Lees meer: Maaike de Waard aan de start van de 11e Mediterranean Open

Maaike de Waard was de afgelopen weken op trainingsstage op Curaçao, samen met Kim Busch, Thomas Jansen, Janna van Kooten, Sam van Nunen, Stan Pijnenburg, Marrit Steenbergen en Lucas Peters. Trainen, trainen en nog eens trainen om op de toernooien er te staan. Een belangrijk toernooi dit jaar is natuurlijk het WK lange baan, het 19e WK, in Fukuoka Japan. De Fina heeft nu de officiële datums bekend gemaakt en het WK (het 20e) is verplaatst van november 2023 naar februari 2024 en wordt gehouden in Doha, Qatar.

Lees meer: Maaike de Waard op trainingsstage op Curaçao

Maaike de Waard behoort tot de top van de wereld. Ga er maar aanstaan 19 keer aan de start in 6 dagen tijdens het WK korte baan in Melbourne, Australië. En dan 2 maal brons, mooie finale plaatsen en een nieuw Nederlands record op de 100 wissel dames waar het oude record met maar liefst 5 seconde werd verbeterd. Op die afstand was de vlinderslag voor Maaike de Waard. De Rozenburgse is op veel nummers inzetbaar en is een echte allrounder.

Lees meer: Succes voor Maaike de Waard in Melbourne op het WK korte baan