In de aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio ligt het Corona-spook op de loer, ook voor Rozenburgs topzwemster Maaike de Waard. Maar voor wedstrijden en trainingskampen moet Maaike toch reizen. En reizen is een risico, zeker voor topsportsters die natuurlijk alle voorschriften naleven en meer dan voorzichtig zijn. Maar vertelde Maaike ‘Reizen blijft toch wel spannend’.

Lees meer: Maaike de Waard:”Reizen blijft toch wel spannend”

In deze moeilijke tijden, ook voor topsportsters Maaike de Waard, was er een geweldige verrassing voor Maaike van haar sponsor QUALM. Afgelopen zaterdag kreeg zij naast de bloemen de sleutels van een prachtige auto overhandigd van directeur Eric Mulders. Een waardering van de sponsor voor de prachtige prestaties van zwemster Maaike de Waard en het behalen van de limieten voor deelname aan de Olympische Spelen van Tokio. Naast dit prachtige gebaar van de sponsor heeft Maaike zeker ook oog voor al die sporters die nu is deze pandemie niet kunnen trainen en wedstrijden zwemmen.

Lees meer: Maaike de Waard: “Zorg dat je lekker blijft bewegen, een klein beetje fit blijft”

Tijdens kortebaanwedstrijden in Eindhoven heeft het kwartet Ranomi Kromowidjojo, Maaike de Waard, Kim Busch en Femke Heemskerk een wereldrecord gezwommen op de 4 X 50 vrije slag bij de dames. Voor Maaike het eerste wereldrecord in haar toch al zo imposante carrière. De tijd van 1:32.50 was bijna 1 ½ seconde sneller dan het oude record, uit 2017, dat ook op naam van een Nederlands viertal stond (Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Tamara van Vliet en Valerie van Loon).

Lees meer: Het eerste wereldrecord voor Maaike de Waard

Het ticket naar Tokio heeft Maaike de Waard afgelopen weekend tijdens de RQM (Rotterdam Qualification Meet) behaald. Een last van de schouders van de Rozenburgse topzwemster. Bij internationale wedstrijden stond Maaike al vaak aan de start en won diverse prijzen. Maar naar de Olympische Spelen is voor Maaike een droom die uitkomt. Na de gouden medaille op de Jeugd Olympische Spelen in 2014 (Youth Olympic Games) nu in 2021 aan de start op de spelen van Tokio.

Lees meer: Maaike de Waard:”Kerst vieren we lekker in Rozenburg”

Een droom die uitkomt! Eerst was er de teleurstelling, de limiet voor de 100 rugslag haalde ze net niet. En dat was het doel. Maar toch gaat Maaike volgend jaar naar de Olympische spelen in Tokio. Op vrijdag behaalde ze de snelste tijd op de vlinderslag en gaat in Tokio deelnemen met de estafetteploeg. En omdat het verschil met de limiet erg klein is mag Maaike ook starten op de 100 rugslag.

Lees meer: Maaike de Waard naar Tokio!

Misschien niet de laatste kans voor topzwemster Maaike de Waard om een ticket naar Tokio te bemachtigen, maar de Rotterdam Qualification Meet 2020 is het toernooi waar de limieten voor de Olympische spelen in Tokio volgend jaar moeten worden behouden of verdiend. Als bij de wedstrijden in Rotterdam niet alle plaatsen door het behalen van de limieten worden ingevuld zijn er wellicht nog kansen in andere wedstrijden. Maaike de Waard heeft nog geen ticket voor Tokio, dus staat de Rozenburgse op scherp. Of zoals zij het zelf wel een beetje genuanceerd zegt, “Voor nu is het doel gewoon zo hard mogelijk zwemmen zondag, en dan gaan we zien wat er op het scorebord tevoorschijn komt!”.

Lees meer: Maaike de Waard:”We gaan zien wat er op het scorebord tevoorschijn komt”

Voor Maaike de Waard was het een mooi toernooi in Hengelo, met geweldige prestaties. Ook al kijkt Maaike meer naar haar tijden dan naar de ranglijst of het podium, won de Rozenburgse wel drie afstanden. En misschien dan niet zo belangrijk twee keer wist ze, zowel op de 50- en 100 rugslag, te winnen of moet je zeggen sneller te zijn dan Kira Toussaint en hoe je het ook wendt of keert, haar grootste concurrent. De snelste vrouw in Nederland op dit moment op de rugslag.

Lees meer: Maaike de Waard:” Geen publiek, dat is wel een beetje gek”

Vanaf 15 maart hield het zwemmen eventjes op en besloot Maaike de Waard naar Rozenburg te komen, omdat het in Brabant op dat moment het ergste was. In Rozenburg had ze iets meer leefruimte om nog wat te kunnen sporten. Opeens een ander leven voor de Rozenburgse topzwemster. Met in het achterhoofd de Olympische spelen in Tokio die nog niet definitief waren afgelast of verzet. En Maaike had en heeft zich nog niet gekwalificeerd, dus wilde ze zo goed mogelijk aan de start van wedstrijden staan als er nog een kans kwam om Tokio te halen. Het zou anders worden. Het maatschappelijke leven in een flink deel van de wereld kwam grotendeels tot stilstand, ook in de top van de zwemsport.

Lees meer: Maaike de Waard: “Zo lang ben ik nog nooit uit het water geweest”

Het coronavirus heeft grip op Nederland en de rest van de wereld, en ook onze topsporters ontkomen er niet aan. Zij krijgen, net als Rozenburgse Maaike de Waard, een onbedoelde rustperiode die, in de opbouw naar de grote kampioenschappen en wellicht ook de Olympische spelen, zijn weerga niet kent. Grote kwalificatietoernooien komen te vervallen en hoe het allemaal verder moet is nog niet duidelijk.

Lees meer: Maaike de Waard: “Op zulke momenten is sport niet meer het belangrijkste, de gezondheid van...

Update 23-02-2020/21:00 uur

Update 23-02-2020/09:00 uur

De jacht op betere tijden is weer geopend. Voor zwemster Maaike de Waard een uitstapje naar Antwerpen waar ze aan de start staat van de Vlaamse Kampioenschappen. Die worden gehouden in het Olympisch Zwemcentrum Wezenberg in Antwerpen. Maaike zal starten op de 100 rugslag, de 50 vlinderslag en de 50 meter rugslag.

Lees meer: Maaike de Waard aan de start in Antwerpen

Maaike de Waard behaalde nog niet de limiet voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Maar de limiet voor de EK lange baan in Boedapest heeft ze gehaald tijdens de Swim Cup in Amsterdam. De focus ligt op de 100 meter rugslag, een Olympisch nummer. Deelnemen aan de Olympische Spelen is haar droom, bij de Jeugd Olympische Spelen behaalde ze in 2014 ‘GOUD’, op de 50 meter rugslag. Dat is in Tokio geen Olympisch nummer. De weg naar Tokio is nog lang, zeker omdat ze eigenlijk maar één nummer heeft, de 100 rug, waar er kansen zijn op het behalen van de limiet.

Lees meer: Maaike de Waard:”Ik had lekker bij de kerstboom gezeten als ik de OS limiet had gehaald”

Copyright © 2021 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Sunday the 18th. .