Afgelopen weekend was de Rotterdam Oualification Meet 2023 in het Rie Mastenbroek zwembad in Rotterdam-Zuid. Rie Mastebroek, in 2003 overleden in Rozenburg waar ze jaren heeft gewoond. Een eerbetoon aan de winnares van de Olympische Spelen van 1936 waar Rie Mastenbroek drie maal goud won. Goud was er, in ieder geval een eerste plaats, voor Maaike de Waard ook afgelopen zondag op de 50 vlinder.

Maaike

Ik ben niet geheel tevreden over de RQM. Ik heb hem heel mooi kunnen afsluiten met een goede 50 vlinder, maar ik had iets meer verwacht / gehoopt op de 100 meters”, kijkt Maaike terug op de RQM. “Ik had een goede herstelweek gehad voor de RQM, dus ik stond niet echt volledig uitgerust aan de start. De trainingen gingen wel erg goed de afgelopen tijd, dus ik had wel iets meer gehoopt dan wat ik nu heb laten zien. Ik had gehoopt dat ik dichter bij mijn pr’s zou zitten. Ik had op de eerste dag de dubbel, 50 rug- 100 vlinderslag. Van tevoren hadden mijn coach en ik al afgesproken dat ik de 50 rug 1 keer zou zwemmen.

De 100 meter is dan toch even belangrijker. Ik haalde helaas geen A finale op de 100 vlinder, dus uiteindelijk had het nog best goed samen gekund, maar dat weet je niet van tevoren.” Op de 100 rug, een limiet voor het WK in Doha en ook voor de Olympische Spelen van Parijs, had Maaike al eerder gezwommen. “Op de 100 rug haalde ik inderdaad nog de limiet voor Doha, maar deze had ik ook al op zak door de EQM (Eindhoven Oualification Meet) afgelopen april, waar ik inderdaad ook al het Olympische limiet gezwommen heb. We hebben na de RQM even drie daagjes vrij gehad, en vanaf nu gaan we weer lekker trainen richting de WK Doha in februari. Met kerst hebben we wel nog twee daagjes vrij, en op nieuwjaarsdag, maar verder gaan we gewoon lekker door met trainen.”

Vrijdag 50 rug en 100 vlinder

De QMR begon voor Maaike de Waard met de 50 rug. Maaike liet de klokken stoppen op 28.13, de tweede tijd in de series na Kyllie Masse die een tijd zwom van 27.99. Zoals Maaike zelf al vertelde, liet de Rozenburgse de finale aan zich voorbij gaan. De focus lag toch wat meer op de 100 nummers. De 100 vlinder was een beetje teleurstellend. Maaike kon zich niet plaatsen voor de A- finale en kwam niet verder dan de twaalfde tijd. Maaike revancheerde zich door de B- finale winnend af te sluiten in een tijd van 59.28. Een tijd die in de A- finale goed zou zijn geweest voor 5e tijd.

Zaterdag 100 rug

De limieten voor het WK in Doha en de OS in Parijs had Maaike de Waard al behaald. Het doel bij de QMR was dichter naar haar PR of misschien wel een kleine verbetering. Zover kwam het niet. In de series was er een 5e plaats in een tijd van 1:01.02. Kylie Masse was de snelste in een tijd van 1:00.10. In de series in de ochtend waren ook Kira Toussant, Hanna Rosvall en Louise Hansson sneller. In de finale behaalde Maaike een 3e plaats achter winnares Kylie Masse (59.40), Louise Hansson (59.95) in een tijd van 1:00.46. Een tijd onder de limiet voor het WK in Doha.

Zondag 50 vlinder

De afsluiting voor Maaike de Waard was de 50 vlinder. Een prima afsluiting van de QM Rotterdam. In de series de snelste (26.12). De Brielse Tessa Giele werd tweede (26.65) en Ingrid Wilm derde (27.25) In de finale ging het nog een klapje harder. Maaike won overtuigend in een tijd van 25.74 en ook in de finale werd Tessa Gielle tweede (26.38). Op de derde plaats eindigde Rebecca Smith (26.93) die Ingrid Wilm van het podium af kon houden.

De volgende grote wedstrijd is van 11 tot en met 18 februari 2024, het WK lange baan. Maaike start daar zeker op de 100 rug. Er mogen per land twee zwemmers op elk nummer ingeschreven worden. Of Maaike op nog meer nummers wordt ingeschreven, bijvoorbeeld estafette of vlinderslag, zal nog nader worden bepaald. Op de 100 rug heeft naast Maaike de Waard Kira Toussant de limiet gehaald.

 

 

 

 

Sponsor Maaike de Waard specialisten in blussystemen