Afgelopen weekend stond Maaike de Waard aan de start van Mare Nostrum in Monaco. Drie wedstrijden rond de Middellandse Zee. Monaco, Barcelona en Canet-en-Roussillon. De Romeinen noemde de Middellandse Zee, Mare Nostrum (onze zee). Van 21-29 mei wedstrijden in drie verschillende plaatsen waarvan Monaco de eerste was.

Op 25 en 26 mei wedstrijden in Barcelona en op 28 en 29 mei in Canet-en-Roussillon. In Monaco stond de 50- en 100 rug op het programma en stond Maaike ook aan de start van de 100 vlinderslag. Op de 50 rugslag had de organisatie een variant afvalrace gebruikt, iets wat ook bij de wedstrijden ISL wordt gedaan om meer spektakel in de zwemsport te brengen. De wedstrijden volgen elkaar ook in een hoog tempo op om er meer en meer een kijksport van te maken.

100 vlinderslag

Voor Maaike begon het in de Prince Albert II swimming pool met de 100 vlinderslag. Wedstrijden in aanloop naar het WK in Budapest van 18 juni t/m 3 juli. In de series behaalde Maaike de Waard een 8e plaats in een tijd van 1:01.52. De Egyptische Farida Osman was de snelste in een tijd van 59.08. Ook de Brielse Tessa Gielen stond aan de start in Monaco en werd derde in de series op de 100 vlinder, 59.51. Dalma Sebestyen werd tweede, 59.43, in de series. De achtste plaats in de series van Maaike de Waard was voldoende voor een plaats in de finale. In de finale eindigde Maaike op plaats 4. Op het keerpunt ging de Rozenburgse nog aan de leiding, maar kon die plaats in de tweede 50 meter niet vasthouden. De Nederlandse Tessa Giele (59.12) won in Monaco met Farida Osman (59.36) op plaats 2 en Lilou Ressencourt (59.39) op plaats 3. Voor Maaike stopte de klokken op 59.41, twee honderdste verwijderd van het podium.

50 rugslag

De 50 rugslag kende een andere finale. In de finale werd een duel uitgevochten door de twee overgebleven zwemsters. Tot aan de 1/2 finale een wedstrijd zoals ook op de kampioenschappen. In de series had Maaike de Waard een derde tijd (28.52) In de tweede 1/8 finale was het vooral een race tussen twee Nederlandse zwemsters, Maaike de Waard en Tessa Giele. Beide zwemsters waren sneller dan in de series, Tessa Giele eindigde als eerste (28.13) Maaike de Waard tweede (28.39). In de halve finale werd Maaike de Waard derde en miste net het duel om plaats 1. De tijd van Maaike, 28.19. De finale ging tussen Ingrid Wilm uit Canada en Mimosa Jallow uit Finland. De Canadese won in een tijd van 27.63. De Finse had 2.5 honderdste meer nodig, 27.88.

100 rug

In de series van de 100 rug ging Maaike de Waard als derde door naar de finale. Haar tijd in de ochtendsessie was 1:01.29. Ook op de 100 rug miste Maaike maar net het podium. In de finale werd ze vierde in een tijd van, 1:01.73. Ingrid Wilm won (59.73) Pauline Mahiteu werd tweede (1:00.24) en Simona Kubova derde (1:01.23).

Maaike de Waard rechtsonder op de eerste 50 meter van de 100 vlinder.

De wedstrijden gaan verder in Barcelona, op 28 en 29 mei, daar zal Maaike aan de start staan van de 50- 100 rugslag en de 50- en 100 vlinderslag.