Op de slotdag van het Europees Kampioenschap Lange baan was er weer succes voor de Rozenburgse Maaike de Waard. De Nederlandse estafettevrouwen behaalden brons op de 4 x 100 wisselslag. Op de voorlaatste dag werd Maaike in de finale van de 100 rugslag 8ste. Met Brons op de individuele nummers op de 50 vlinder en de 50 rug en brons op estafettevrouwen nummer behoort Maaike tot de top van Europa.

Op de 100 rug een mooie 8e plaats

In de series van de 100 rug werd Maaike 9e voldoende voor plaatsing in de halve finale. Haar tijd 1:01.14. Ook in de halve finale zwom Maaike met de beste mee. Maaike won haar serie in 59.89. Die eerste plaats was goed voor direct plaatsing voor de finale. Maaike moest onder de 1 minuut zwemmen om medaille in zicht te krijgen. Zat ze na het keerpunt nog op schema, moest de Rozenburgse op weg naar de finish toch wat terrein(water) prijsgeven. Uiteindelijk een prachtige 8e plaats in een tijd van 1:00.54. De Italiaanse Marghereta Panziera won in een tijd van 59.40. De Nederlandse Kira Toussaint werd derde, 59.53.

Slotakkoord met een Nederlands record

Het was nog één keer vlammen voor de Nederlands dames equipe. In de ochtend sessie bestond de ploeg uit Kira Toussaint (rugslag), Tes Schouten (schoolslag), Tessa Giele (uit Brielle, vlinderslag) en Valerie van Roon (vrije slag). De dames waren in hun serie de snelste en daarmee direct geplaatst voor de finale. Uiteindelijk liet Nederland de klokken stoppen op 4:01.59, de derde tijd. Zweden (3:59.19) en Italië (4:00.58) waren in de series sneller. Er moest in de finale een schepje bovenop om op het podium te komen. Er zijn ploegen die de hele ploeg voor de finale vervangen en kan je niet zoveel afleiden uit die uitslagen. Nederland voerde ook twee wijzigingen door, Marrit Steenbergen voor Valerie van Roon op de vrije slag en Maaike de Waard voor Tessa Giele op de vlinderslag. Er moest een schepje bovenop maar het werd een grote schep. Een nieuw Nederlands Record, 3:57.01 en al vele jaren geen podiumplek op deze afstand. In een fenomenale eindsprint bleven Kira Toussaint (rugslag), Tes Schouten (schoolslag), Maaike de Waard (vlinderslag) en Marrit Steenbergen (vrije slag) Italië voor in een kolkend Foro Italico zwembad. Een geweldige bronzen medaille, publiek op de banken. Een prachtige afsluiting van hele mooie dagen zwemsport.

Nederland succesvol in Rome

Elf medailles behaalde het Nederlandse team in Rome, en eindigde daarmee op de 4e plaats. Tien plakken voor de dames ( 3 goud, 1 zilver en 6 brons) en één in de mix die was wel goud.