Maaike de Waard behoort tot de top van de wereld. Ga er maar aanstaan 19 keer aan de start in 6 dagen tijdens het WK korte baan in Melbourne, Australië. En dan 2 maal brons, mooie finale plaatsen en een nieuw Nederlands record op de 100 wissel dames waar het oude record met maar liefst 5 seconde werd verbeterd. Op die afstand was de vlinderslag voor Maaike de Waard. De Rozenburgse is op veel nummers inzetbaar en is een echte allrounder.

Als we contact hebben met Maaike is ze onderweg vanuit Australië naar huis. En moet ze weer wennen aan een tijdsverschil van 10 uur. Voor nu er geen wedstrijden meer worden gezwommen is dat minder problematisch als op de heenreis naar Australië toe.

Nog nooit in Australië geweest last gehad van het tijdsverschil van 10 uur.

Het tijdsverschil was wel echt een ding we hebben ons er wel op voorbereid door een jet lag protocol te volgen, eerder opstaan en eerder naar bed, om zo het verschil te verkleinen. Nu maakt zo’n lange reis het niet heel veel makkelijker om aan het verschil te wennen en ben je behoorlijk in de war. Maar eenmaal in Australië hadden we voldoende tijd om ons aan te passen. We waren er een week van tevoren en ik denk dat dat echt top was! Na 3 a 4 dagen waren we wel gewend.”

Wat was voor jou je mooiste prestatie en hoe kijk je terug op het toernooi

Ik ben eigenlijk met heel veel races blij. Ik heb ontzettend veel gezwommen en ik ben vooral heel blij dat ik dat kon! Ik heb totaal 19 keer geracet in 6 dagen. Dat is wel echt veel, en ik ben dan ook echt wel trots dat ik het heb volgehouden en ook op de laatste dag nog mooie races heb laten zien.”

Je bent een echte allrounder sterk in de estafette nummers en daardoor veel aan de start

“We waren met 16 zwemmers, dat is relatief weinig als je naar estafettes kijkt. Hierdoor komt het gewoon voor dat je vaker moet zwemmen. Maar ik vond het alleen maar leuk dat ik zo vaak in estafettes mee mocht doen, dat betekent ook dat ik zelf goed bezig ben.” Het ging ook een keertje mis wat gebeurde daar? “We zijn op 1 estafette gediskwalificeerd. Dit kwam door een te snelle overname. Je mag niet weg zijn voordat de ander heeft aangetikt natuurlijk. We wisten dat die estafette (4x50 wissel mixed) heel close ging worden voor de medailles. Dus we moesten risico nemen. Dat hebben we gedaan, en helaas was het net teveel. Dat is natuurlijk heel erg balen, want je voelt eerst de blijdschap van het brons halen (we waren eigenlijk 3e geworden) maar als de uitslag dan heel lang duurt, dan weet je eigenlijk wel dat wel iets is mis gegaan. En dan is het natuurlijk heel zuur. Maar goed we hadden gelukkig nog andere kansen.”

Er was ook een keer dat je na de uitreiking van de medailles gelijk op het startblok moest staan, dat is geen goede voorbereiding getwijfeld om of je wat moest laten schieten

Ik heb vaak gezwommen en zo kwam het ook voor dat ik een dubbel had. Deze kon heel snel achter elkaar zijn. Zo had ik een keer dat ik na de estafette 4x50 vrij mixed finale heel snel moest uitzwemmen, klaarmaken voor de medaille-uitreiking (wat nooit een straf is overigens hoor!) en daarna gelijk door naar de 50 rug finale, allemaal binnen 30 minuten dat is niet ideaal, maar op zich gaat het prima omdat korte baan gewoon net wat beter te doen is. Het zijn ook vaak korte afstanden dus daar ga je niet extreem de verzuring mee in.”

Nu eerst vakantie, of naar Rozenburg? Hoe ziet het nieuwe jaar er uit welke wedstrijden staan al geplant

“Nu zijn we onderweg naar huis. We trainen nog even door tot en met de 23e en dan is het even tijd voor vakantie. Even tijd voor helemaal niks en lekker uitrusten Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nieuwe jaar nog niet helemaal helder heb qua wedstrijden. Wel weet ik dat in de zomer de WK lange baan op de planning staat in Fukuoka Japan.“

Op de 50 en 100 Vlinderslag een PR (persoonlijk record) voor Maaike. Finale plaatsen op de 50 rugslag en 50- en 100 vlinderslag. Een top 10 notering op de 100 rugslag. Twee bronzen medailles op de estafette nummers 4 X 100 vrij en de 4 X 50 vrij mix. Ook een 4e plaats op 4 X 100 wissel mix en 5e plaats op de 4 X 50 wissel. Met die uitslagen is Maaike een zwemster die bij de top van de wereld behoort en het einde is nog lang niet inzicht. In de agenda van Maaike staat Parijs 2024 van 26 juli tot 11 augustus Olympische Spelen.

Maaike heeft samen met Kim Busch, Kira Toussaint en Valerie van Roon de bronzen medaille behaald op de 4 X 50 vrije slag.  In de series maakte ook Tessa Vermeulen deel van het team.

Ook op de 4 X 50 vrije slag mix heeft Maaike de Waard samen met Kenzo Simons, Thom Boer en Marrit Steenbergen de bronzen medaille gewonnen, haar tweede haar tweede op het WK in Melbourne. De tijd van het bronzen viertal, 1:28.53. In de series zwommen Stan Pijnenburg, Nyls Korstanje voor de mannen mee op de 4 X50 vrij. Marrit Steenbergen en Maaike de Waard zwommen bij de dames zowel de series als ook de finale. 

De Nederlandse zwemploeg won in totaal 8 medailles in Melbourne: 1 x goud, 1 x zilver en 6 x brons. Marrit Steenbergen was het meest succesvol. Ze werd wereldkampioen op de 100 meter wisselslag, won brons op de 100 en 200 vrij individueel en met de estafetteploeg 4 x 50 vrij mixed (met Kenzo Simons, Thom de Boer en Maaike de Waard). Ook Tes Schouten was succesvol in Melbourne, zilver en brons op de 100- en 200 schoolslag en was ook bij de estafettes, zeker bij de 4 X 100 wissel, nieuw Nederlands Record belangrijk.