Maaike is inmiddels op weg naar het land van de reizende zon met een tussenstop in Hongarije. Het WK lange baan is dit jaar in Fukuoka Japan. Voor Maaike inmiddels haar vijfde WK. In de individuele disciplines en op estafettenummers heeft Maaike inmiddels, lange- en korte baan, 11 keer op het podium gestaan. Maaike is een rugslagspecialist, maar zal in Japan ook op de 50 vlinder aan de start staan.

Eigenlijk is Maaike de Waard meer en meer een allrounder, alhoewel de schoolslag niet aan haar besteed is. Maar de rugslag is natuurlijk haar specialiteit en zeker de 50 meter waar de sprintster pur sang op de Jeugd Olympische Spelen van 2014 in Nanjing haar internationale doorbraak had. Sinds die Spelen niet meer weg te denken uit de top van het internationale zwemmen. In aanloop naar het WK in Japan waren er nog wedstrijden in Rome, Sette Colli, en is Maaike de Waard nu onderweg naar Hongarije voor de laatste trainingen en vliegen op 15 juli door naar Japan. Vlak voor haar vertrek spraken we nog met de Rozenburgse.

Op het NK was je super drie keer aan de start, 3 keer goud!!!! Kwam die piek niet te vroeg of paste dat goed in de opbouw naar Japan.De NK ging goed, maar daar gingen we toch niet helemaal uitgerust naar toe. De echte piek zit dus lekker op de WK. We gaan nu de laatste puntjes op de I zetten in Hongarije.”

Afgelopen weekend wedstrijden in Rome, weer een podiumplek op de 50 rug! Was je tevreden met je resultaten? “Voor de wedstrijd in Rome hadden we een pittige trainingsweek. Deze wedstrijd was daardoor best pittig. Maar ik ben wel tevreden over de resultaten. Mijn basis niveau is best stabiel en daar ben ik vooral blij mee. Ik had op dag 2 in Rome 100 vlinder en 100 rug binnen 20 minuten. Dit was echt een hele pittige combi, en een grote mentale uitdaging. Maar ik ben super blij dat ik deze combi in de ochtend heb gedaan. Daarna heb ik er wel voor gekozen om alleen de 100 rug in de finale te zwemmen omdat ik hier op geplaatst met voor de WK, dus wilde ik deze nog een keer goed zwemmen.”

Nu naar het WK hoe leef je er naar toe, is het toch een speciale wedstrijd? “Het wordt mijn 5e WK lange baan. En het blijft nog steeds spannend. De spanning is nu nog niet aanwezig, maar ik weet wel dat die gaat komen. Maar dit betekent dat ik er zin in heb en graag wil zwemmen, dus dat is alleen maar goed. Ik zwem de 100 rug, 50 rug en 50 vlinder. Misschien komt daar ook nog een wisselestafette bij. Maar dat wordt in Fukuoka bepaald. We vertrekken morgen (zondag 2 juli, red.) voor de voorbereidende stage in Hongarije en de 15e vliegen we door naar Fukuoka. Zo kunnen we mooi nog een volle week aan het tijdverschil wennen. En de 23e begint dan (eindelijk) de WK. Ik heb er erg veel zin in en kijk er al een lange tijd naar uit.”

Maar hoe zit dat nu als je zolang onderweg bent en in hotels leeft, is je kamermaatje niet helemaal onbelangrijk. En hoeveel kleding neem je mee of is het altijd dragen van de officiële kleding van de bond een richtlijn. “Ik lig met Marrit (Steenbergen, red.) op de kamer. We zijn eigenlijk wel vaste kamergenoten en dat is altijd gezellig. Ik neem wel wat eigen kleding mee, in de weekenden mogen we “eigen kleren” aan. De rest van de trainingsdagen dragen we Arena kleding. Op de WK zelf lopen we natuurlijk in een mooi oranje tenue.”

Sponsor Maaike de Waard specialisten in blussystemen

 

Wat doen deze specialisten

Blussystemen ontwerpen, aanleggen, inspecteren, testen en onderhouden. Dat is wat we doen. Daarnaast leggen we leidingwerk aan voor drinkwater, gas en riolering en verhuren we mobiele sprinkler-pompkamers en tijdelijke tanks en leggen we bluswatervijvers aan. We integreren deze naadloos in de bestaande infrastructuur van een pand of terrein. Hiermee zorgen we al 85 jaar voor de (brand)veiligheid van onze klanten.