Een kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio, waar de gehele Nederlandse zwemtop aan deel neemt en wordt uitgedaagd door buitenlandse zwemmers. Van 11 tot en met 13 december 2015 is er in het Sloterparkbad de twaalfde editie van de Amsterdam Swimcup. Voor de Rozenburgse Maaike de Waard een mogelijkheid om de kwalificatie limiet voor het EK lange baan in het Olympisch zwembad in Londen te halen.

 

 

 

 

De limieten staan scherp

Voor Maaike de eerste kans om limieten voor internationale wedstrijden te halen. Het doel in het Europees kampioenschap lange baan (50 meter bad) maar ongetwijfeld zal de limiet voor de Olympische spelen in het achterhoofd zitten van de Rozenburgse topzwemster. Maaike is de regerend Nederlands kampioen op zowel de 50- als de 100 meter rugslag in een 50 meter bad. Het Nederlands record op de 50 meter rug is al jaren in handen van Hinkelien Scheuder met een tijd van 27.77 behaald in een 50 meter bad in Rome. Het Nederlands record op de 100 meter is in handen van Femke Heemskerk behaald in Amsterdan in 2011.

Afstand

Maaike

EK Londen

OS Rio

Ned. record

50 rug

28.29

28.16

n.v.t.

27.77

100 rug

1:01.01

1:00.80

1:00.25

1:00.03

In voorbereiding op de SwimCup

"Ik zit nu in de voorbereiding, we gaan nu steeds meer afbouwen. Ik ga vooral voor het EK limiet op de 50 en 100, maar op de 100 zou het mooi zijn om ook wat dichter bij de OS limiet te komen",vertelde Maaike die nog in Eindhoven traint terwijl een deel van de Nederlandse selectie in Israel is voor het EK korte baan. "Een deel is inderdaad in Israel, en mijn trainer ook, maar we hebben we gewoon contact via whatsapp dus dat is wel fijn. De EK korte baan was niet mijn doel voor dit jaar, dit jaar staat in het teken van de lange baan (EK en OS), voor het NK in Tilburg eind oktober heb ik ook geen rust gehad. Dus het was al een verrassing dat ik dicht bij het limiet zat." Op het NK korte baan in Tilburg was voor Maaike een wedstrijd om ritme op te doen en de trainingsarbeid niet te verlagen wat Maaike normaal doet voor een kampioenschap. In Tilburg werd Maaike "gewoon" als je dat nog gewoon kan noemen Nederlands kampioen op de 100 meter (korte baan).

Amsterdam belangrijk

Amsterdam is wel een belangrijk moment, De Swimcup Eindhoven is nog een kwalificatie moment voor de EK en OS en het EK is ook nog een kwalificatie moment voor de OS. Ik zwem in Amsterdam op vrijdag de 50 rug, zaterdag de 100 rug en zondag de 50 vlinder en 100 vrij om even met wat anders af te sluiten. We zitten nu in de taper, dit is de rust periode voor een belangrijk toernooi, en hier worden de trainingen wat korter en de rust wat meer, maar het is belangrijk om niet té weinig te doen om niet "lui" te worden."

De verschillen lijken klein en de doelen binnen bereik maar alles moet meezitten aan elk klein detail moet worden gedacht. Maaike is een echte sprintster op de rugcrawl en daarom is het jammer dat de 50 meter geen Olympische discipline is. Natuurlijk zijn er kansen voor de Rozenburgse topatleet maar het gaat om tiende en soms zelfs om honderdste van een seconde. Daarvoor moet je stalen zenuwen hebben. Misschien staat Maaike wel aan de vooravond van een topprestatie, we durven het bijna niet op te schrijven.

Foto's: Met dank aan Maaike de Waard en Yvonne Pols