Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 augustus was de Berlijn kidstour. Rozenburg wielertalent Boris Romers, rijdend voor PRC Delta, stond aan de start in het Team Holland West. Boris reed in Berlijn samen met Salvador Alvarado (Ahoy), Joris Buters (RWW de Spartaan) en Koert van Oosten (GRC Excelsior). Het was de 24ste editie van de Kidstour Berlijn met 132 deelnemers uit 12 verschillende landen in de categorie U15. Traditiegetrouw een sterk deelnemersveld. Boris won met zijn team het ploegenklassement en teamgenoot Joris Buter was de sterkste in Berlijn. Boris Romers eindigde als 6de in Berlijn.

 

Vrijdag 19 augustus, er stond een individuele tijdrit van 12 km op het programma. De jongens hadden er enorm veel zin. Boris was de eerste die van start mocht, gevolgd door Koert, Joris en als laatste was Salvador aan de beurt. De jongens reden stuk voor stuk een goede tijd. Dat Joris een kei is in tijdrijden wisten we, maar dat hij de tijdrit zou winnen, had niemand durven dromen. Joris mocht op de hoogste trede van het podium plaatsnemen, Boris stond 12e, Salvador 16e en Koert 23ste. Daarnaast stonden de jongens na de eerste dag aan de leiding van het ploegenklassement!

Zaterdag 20 augustus, in de ochtend de ploegentijdrit van 7,7 km. Op vrijdagochtend hadden ze het parcours verkend, goed gedraaid en een paar startjes geoefend. Het ging goed! Zaterdag om 11.11 uur waren ze aan de beurt. De start liep vlekkeloos en de jongens zaten binnen heel korte tijd bij elkaar in het wiel, de hele ronde boven de 45 km/u en de aflossingen liepen lekker. Wat een teamprestatie, alle vier bij elkaar over de streep. Wat we hoopten werd werkelijkheid, de jongens wonnen de ploegentijdrit en verstevigden de voorsprong in het ploegenklassement. Joris Bleef eerste, Boris klom naar de 7e plek, Salvador naar de 10de en Koert naar de 12de plaats in het algemeen klassement. Na de tijdrit uitrijden, een plekje in de schaduw opzoeken en aan de pastamaaltijd, want in de middag stonde er een omloop van 38,5 km op het programma.

De omloop werd in een hoog tempo verreden en ondanks een aantal uitlooppogingen, waarbij de jongens altijd bijzaten kwam niemand weg. In de tussensprints konden de nodige secondes verdient worden. Boris mengde zich in het sprint geweld en werd 2 keer 4de , maar net buiten de punten. Het kwam op een massasprint aan en met een enorme snelheid kwam het peloton aangestormd naar de finish. Boris zat goed van voren en met een finale jump werd hij derde achter de Duits en Sloveens kampioen. De topsnelheid in zijn sprint was 60.3 km/u. Salvador werd 14de en Koert en Joris verderop in het peloton. Boris verdiende 4 secondes bonificatie. Na de omloop stond Joris nog steeds eerste. Ondertussen was de nummer 2 van het klassement 1 seconde dichterbij gekomen en stond nu op 10 seconden en de nummer 3 was op 17 seconden genaderd. Boris, Salvador en Koert behielden hun plek in het algemeen klassement.

Zondag 21 augustus, een criterium van 45km, 15 rondes van 3 km. Wat een spannende koers was dit!! Ook hier werd hard gereden en de jongens streden als team om het geel in de ploeg te houden. De aanval op het geel was ingezet, het gevaar kwam van de nummer 3 in het klassement. De eerste 2 tussensprints waren voor hem en kwam op 11 seconden. Na de tweede tussenspint ging de nummer 2 van het klassement ervandoor, Boris sprong mee. Er was best een gat en Boris nam zachtjes over en liet soms een gaatje vallen, Koert reed op kop van het peloton het gat dicht. De laatste tussensprint won Boris en pakte hiermee weer wat bonificatie secondes, de nummer 3 van het klassement pakte er toch weer 2 en kwam op 9 seconden van Joris. Als De Duitser die derde stond de eindsprint zou pakken zou Joris het geel kwijt zijn, als de Deen die nummer 2 was zou winnen dan zouden Joris en hij dezelfde tijd hebben en zou Joris winnen, want de tijdrit zou dan het zwaarst wegen.

Spannend?....................het werd nog spannender! Het werd uiteindelijk een massasprint met een mooie 7de plek voor Salvador en een 10de plek voor Boris, Koert eindigde wat verderop in het peloton.

Maar wie won? Het was de Deen die met 0,001 verschil de etappe won voor de Duitser en Joris wint de Kidstour, maar……….. Joris was niet gefinished! In de laatste ronde was hij gevallen. Teleurgesteld kwam hij over de finish en dacht dat hij zijn trui had verspild. De jongens staarden wat teleurgesteld voor zich uit, balen…. Maar het regelement heeft uitkomst geboden, bij een valpartij in de laatste ronde krijgt de renner dezelfde tijd al het peloton.

Joris Buters wint het algemeen klassement!

En het team wint het ploegenklassement

Boris eindigde op plek 6 in het eindklassement, Salvador word 10de en Koert 12de. Een stukje echt teamwork van Team Holland West.

 

Met dank aan Hans Romers.

Foto's v.b.n.b.: Boris Romers tijdens de tijdrit in Berlijn. Op kop van het peloton en 3e van rechts op het erepodium.