De competitie zit er op voor Bryan van der Laan. Het was zijn eerste seizoen in de Topklasse. Met zijn tegenwoordige ploeg Excelsior Maassluis eindigde hij op een fraaie zesde plaats. Het was niet alleen voor Bryan het eerste seizoen in de Topklasse maar ook voor Excelsior Maassluis. Met zeven punten uit de eerste drie wedstrijden was het een bliksemstart voor de nieuwkomer in de Topklasse. Winst tegen Spakenburg en Katwijk en gelijk tegen Capelle was een start die ook bij Excelsior als een verrassing moet zijn aangekomen. We kwamen Bryan eigenlijk een beetje onverwachts tegen bij een Bootcamp training van Body Action XL. Onderleiding van Ronald de Klerk, vorig jaar nog zijn leider bij het eerste elftal van Rozenburg waar Bryan nog een half seizoen speelde, werkte hij zijn oefeningen af. De afspraak voor dit gesprek hadden we al eerder gemaakt, maar de foto's bij dit artikel een toevalstreffer.

 

Mooie 6e plaats voor een eerste jaar in de Topklasse

"Zeker weten, en ik denk ook boven verwachting van iedereen. Gedurende het seizoen werd toch wel duidelijk dat wij niet veel minder waren dan de andere ploegen in de Topklasse en zeker dikverdiend, deze zesde plaats. Geteld heb ik de wedstrijden niet maar ik heb er denk ik toch wel een stuk of 20 meegespeeld. Ik was nog wel een paar keer geblesseerd en op dit niveau wordt er ook wel eens gewisseld om tactische redenen. De trainer wilde een aantal wedstrijden wat behoudender spelen en op het middenveld een wat meer verdedigende speler laten spelen en om die reden kan je ook op de bank komen. Het belang van het resultaat staat voorop. En de tweede helft van het seizoen liep het ook wat minder. Door kleine blessures toch niet helemaal topfit en ben ik wat teruggevallen. "

Hoe zit het met het niveauverschil van wat je gewend was

"Het is een stuk mannelijker meer fysieke kracht en arbeid verrichten. Wat snelheid betreft misschien wel gelijk aan de periode RKC. Maar het verschil met Rozenburg van vorig seizoen was wel redelijk groot. Alhoewel ik er weer snel aan gewend was. Ik heb in het begin alles gespeeld dus daar lagen de problemen niet. Maar het is wel duidelijk heel anders spelen."

Matige start of...

"We begonnen sterk, tegen Spakenburg en Katwijk. Die wedstrijden wonnen we maar na het gelijke spel tegen Capelle, in de derde wedstrijd, verloren we er zeven oprij. Dan val je gelijk erg diep. Gelukkig konden we het daarna weer goed oppakken en klommen dacht ik zelfs naar een derde of vierde plek. Daarna was het een plaatsje zakken en een plaatsje stijgen, maar de uiteindelijke zesde plaats dik verdiend. In de tweede periode stonden we ook lang bovenin. Uiteindelijk hebben we die periode uithanden moeten geven en kwamen we twee puntjes te kort op Spakenburg."

Betaald voetbal

"Ik denk dat betaald voetbal niet direct haalbaar is voor Excelsior. Zeker met de ploeg die we nu hebben. Dan komt er denk ik toch nog meer kijken. En voor mezelf kijk ik niet meer zo naar het betaald voetbal. Ik vind dit een prima niveau. Dit niveau is ook goed te combineren met mijn maatschappelijke toekomst. Ik wil mijn studie weer oppakken en daarin past geen betaald voetbal. Dit jaar ga ik sportmarketing en management studeren aan de hogeschool Rotterdam. Mijn studie voor sportleraar heb ik afgebroken, dat was toch eigenlijk niet zo mijn ding. Tussendoor werk ik nu een beetje maar na de zomer wordt het weer ernst. Ik ben nu 21 jaar en moet nu eerst voor een studie kiezen. Betaald voetbal was, na RKC, al een beetje uitzicht en samen met studeren zeker."

Koning van de assist en volgend seizoen

"Leuk om te lezen maar je moet het zelf afdwingen. Halverwege de competitie stond ik bovenaan in dat klassement en dan krijg je al snel die naam, zeker bij je club. Maar verder zoek ik niet naar alles wat geschreven wordt. Ik bewaar sommige dingen wel. Ik geloof dat de selectie voor volgend seizoen bijna rond is. Ik weet eigenlijk niet wat er in de media heeft gestaan. Er gaan we een aantal jongens weg, en er komen dacht ik twee verdedigers bij. Uit de A- jeugd komt er misschien ook wel één over. Maassluis wil sowieso met veel spelers spelen die een Maassluis binding hebben. Zo zien ze mij denk ik ook wel een beetje. Ik ben er geboren en een aantal jaren gewoond al woon ik nu toch ook alweer een jaar of 10 in Rozenburg. Voor volgend seizoen zullen de doelstellingen niet veel anders zijn dan voor dit jaar. Handhaven in de Topklasse. We moet niet ineens denken aan meespelen om het kampioenschap, misschien een keertje voor een periode ."

 

 

We komen er niet onderuit, nominatie talent van 2013-2014

"Ik vind het een hele eer. Zeker na het moeilijke seizoen van vorig jaar. Ook de tweede helft was ik nog geblesseerd en dan toch die nominatie, erg blij mee. Natuurlijk is het nog mooier als verkozen zou worden maar dit is al geweldig. En of ik kansen heb. Ik denkt dat Daniel Esajas de grootste kans maakt. Topscorer van Barendrecht (was/is in beeld bij Sparta Rotterdam red.) en heeft veruit de meeste bekendheid denk ik ook bij trainers en journalisten. Ik verwacht niet dat ik in de prijzen zal vallen maar deze nominatie vind ik een hele eer prachtig omdat aan het einde van het seizoen te horen. En op de vierde plaats van de 15 is een heel mooi resultaat."

Natuurlijk kennen we Bryan uit de korte tijd dat hij bij v.v. Rozenburg speelde. De inwoner van Rozenburg heeft zijn draai aan de andere kant van de Waterweg gevonden. Een talentvolle voetballer als Bryan van der Laan kon voor Rozenburg nooit behouden blijven. Dat was op voorhand ook nooit de bedoeling. Het was slecht een tussenstap om fit en in het ritme te blijven. RKC kwam te vroeg voor Van der Laan. Als 19 jarige alleen op een flatje was geen motivatie om goed te presteren. De nominatie als talent van het seizoen 2013-2014 is een bevestiging voor een mooi seizoen en dat Van der Laan zeker niet uit beeld is bij de voetbalkenners.

Als u ook vindt dat Bryan het talent van dit seizoen is, stem dan op de site van VoetbalRotterdam of via onderstaande link.

Klik hiervoor uw stem op Bryan van der Laan.