Bryan van der Laan is aan zijn tweede seizoen bij Excelsior Maassluis bezig. Na een wat moeilijk begin, waar Bryan niet fit aan dit seizoen was begonnen speelt de middenvelder inmiddels weer in het basisteam van coach Cesco Agterberg. Een seizoen wat vervelend begon voor de in Rozenburg woonachtige Van der Laan, die twee seizoenen geleden nog even een half jaartje op sportpark West te bewonderen was in de rood gele kleuren van de plaatselijke voetbalvereniging. Bryan kwam licht geblesseerd uit de competitie van het vorig jaar en had ook nog eens problemen aan zijn zitvlak, waardoor een kleine operatie nodig was en de voorbereiding van dit seizoen toch een beetje verstoorde.

Maar inmiddels heeft Bryan van der Laan al die problemen achter zich gelaten en kan hij voor Excelsior volop mee in de strijd om de topklasser uit de degradatie zorgen te spelen. Toeval of niet sinds zijn terugkeer in de hoofdmacht van de Maassluizers verloor Excelsior nog niet.

"Ik kwam niet helemaal fit terug op de training na een korte vakantie en daarna nog een kleine operatie en de nodige antibiotica. Dat verstoorde de voorbereiding en het begin van de competitie. Als je niet kan spelen kom je toch een beetje buiten de groep te staan. Ik heb wel altijd met de selectie getraind maar op een geven moment zelfs in het tweede elftal gespeeld. Het verschil met de topklasse is dan wel heel groot. Het tweede team speelt weliswaar in de reserve hoofdklasse maar toch een heel ander niveau dan het eerste team van Excelsior. Niet alleen de spelers rond je heen maar zeker ook de tegenstanders", vertelde Bryan over het begin van de competitie. Het ging niet alleen niet goed met Bryan van der Laan maar zeker ook niet met Excelsior. Een competitiestart die ze aan de andere kant van het water zeker niet hadden verwacht. Na een eerste seizoen, waar Excelsior kon afsluiten met een prachtige 6e plaats is voor een club met een beperkt budget een prestatie die er wezen mag. Maar een tweede jaar is altijd weer anders en dat beseffen ze bij Excelsior waarschijnlijk ook wel. We kennen de doelstelling van de topklasser uit Maassluis niet, maar handhaven en niet alle moeite voor niets hebben gedaan om op dit niveau te spelen zal dit jaar hoog op het verlanglijstje staan. Maar het begin was onder de maat voor Excelsior Maassluis. "Klopt, in de eerste 9 wedstrijden pakten we 3 punten. Dat is gewoon ver onder de maat. ( alleen tegen Hoek werd gewonnen met 1-3 red.). Na zo'n start hoor je natuurlijk wel allerlei speculaties, gemor bij de supporters, een bestuur wat begrijpelijk niet helemaal tevreden was, maar als groep hebben we er niet zo heel veel van meegekregen. Het besef dat het allemaal anders moest leefde natuurlijk ook in de groep", kijkt Bryan terug naar de start van de competitie.

Bryan speelde een groot deel van die periode in het tweede elftal, werd langzaam weer de oude en dan kan een trainer om een fitte Bryan van der Laan niet heen! Tegen Jodan Boys voor de beker speelde Bryan van der Laan weer in de basis en pakte ook nog eens een doelpuntje mee in de met 4-2 gewonnen thuiswedstrijd. "In die wedstrijd was ik ingevallen en kon ook nog scoren. In de volgende wedstrijden waaronder de wedstrijd tegen Spakenburg, de kampioen van vorig seizoen, en ook in de wedstrijden tegen GVVV en Ajax weer een basisplaats", vertelde Bryan wedstrijden waar Excelsior weer punten pakte. Het staat allemaal dicht bij elkaar in de topklasse. Het verschil tussen Excelsior Maassluis op de voorlaatste plaats op de ranglijst en de nummer 10 Ajax is slechts 4 punten, dus er is nog van alles mogelijk. Ook naar de bovenkant van de middenmoot zijn de verschillen overbrugbaar. "Inmiddels spelen we weer met een vertrouwde opstellingen waar we in grote lijnen ook vorig jaar mee speelden. In begin van de competitie kampte we met blessures en vormverlies en moesten er veel onervaren spelers aan de bak. Dat is nu anders. Tot de winterstop zijn er nog 4 wedstrijden en moeten we gewoon een punt of negen pakken, dan ziet het er allemaal heel anders uit", kijkt Van der Laan naar de nabije toekomst.

De 21 jarige Bryan van der Laan heeft nog een heel voetballeven voor zich, maar voorlopig gaat de studie voor. Bryan is bezig met een studie Future economie (handelen in aandelen, olie of andere onderliggende goederen en de financiële afhandeling red.) "Mijn studie gaat voorlopig voor en op voetbalgebied heb ik het bij Excelsior reuze naar mijn zin. Het contract met Excelsior loopt tot aan het einde van dit seizoen. Studie en spelen in de topklasse is een prima combinatie. Hoe het verder gaat? Daar ben ik nog niet zo mee bezig. Belangrijk is nu spelen en met Excelsior uit de degradatie zone komen. We gaan nog op trainingskamp naar curacao in de winterstop meestal een tijd voor de eerste gesprekken over al dan niet doorgaan bij Excelsior. Maar nu eerst zaterdag Barendrecht, we zitten in een lekkere flow en spelen thuis dus we moeten wel. Het is geen makkelijke wedstrijd maar die zijn er niet in de topklasse. En wij zijn zeker niet in de positie om te spreken over makkelijke potjes. Als we geen 120 procent geven krijgen we het moeilijk tegen iedere tegenstander maar alles ligt dicht bij elkaar. Eerst punten halen en als team er staan, dan zien we wel weer verder."

 

 

Foto onder: Bryan tijdens een bootcamptraining in de zomerperiode.