Een vertrouwd gezicht op de bank bij Scom/De Zeehond is coach Harry Kok. Zijn waterpolo verleden ligt bij Scom in Hoogvliet waar hij speelde en van af de jeugd het huidige eerste team onder zijn leiding heeft. Dit seizoen wil Scom/De Zeehond voor promotie gaan en heeft daar volgens de coach ook zeker kansen toe. Het huidige team van de Hoogvliet/Rozenburg startgemeenschap staat op een vijfde plaats op de ranglijst met een achterstand van vijf punten op de koploper, die vandaag op bezoek komt in de Rozenburcht.

 

Harry Kok

Hoe lang ben je al coach van dit team of bij Scom?

“Vanaf de jeugd heb ik deze groep eigenlijk wel. Denk toch een jaartje of twaalf of zo iets. Wel een paar jaar tussendoor een ander team gecoacht. Maar met deze groep ben ik al wel wat jaren bezig. Nu vast bij deze groep als eerste team van Scom/De Zeehond het vierde seizoen. Ik heb altijd aan waterpolo gedaan. Ik had twee linkerbenen en voetballen zat er niet echt in, iets dat mijn vader wel graag wilde. Dacht tijdens de zwemles gevraagd of waterpolo niet iets voor me was ben ik daar aan begonnen. Veel gespeeld en later toen mijn kinderen op waterpolo gingen ook als trainer en coach actief.”

Wat zijn de hoogte of diepte punten?

“Met de A-jeugd kampioen geworden, maar het zwembad in Hoogvliet is ook twee keer afgebrand, dat was een lastige periode om te overleven. Na de laatste brand was het een kleine club geworden. Maar er zit zeker verbetering in. We zitten behoorlijk in de lift, maar als club te klein. De samenwerking met de Zeehond is daarvoor ook belangrijk. We hebben nu weer in alle leeftijdscategorieën een team voor de opbouw en doorstroming heel belangrijk. Hoe we nu bij die samenwerking van de Zeehond terecht zijn gekomen weet ik niet precies. Scom werkte samen met De Kempvis uit Spijkenisse maar dat verliep stroef. De Kempvis is een grotere vereniging die samenwerking niet echt nodig heeft. Daarna zijn we bij De Zeehond terecht gekomen en die heeft de samenwerking net zo hard nodig als Scom. In het eerste team zitten nu twee zeehond jongens. Het eerste team van de Zeehond was net wat te oud en er zat geen verversing/doorstoming in. Bij Scom hebben we ook zo’n periode gehad. Vergis je niet die twee Rozenburgse spelers (Ties Jacobs en Robert Goedendorp, red.) kwamen we wel te kort, een meer dan welkome aanvulling. Naar de toekomst toe ziet het er zeker niet slecht uit. Dit team kan nog groeien en nog wel een paar jaar verder, ook op een hoger niveau. En met de jeugd gaat het zeker goed en kunnen we bouwen aan de toekomst.”

Bij Jong Oranje en eredivisionist ZPB in Barendrecht speelt Tess Kok, de dochter van de coach. Begonnen bij Scom in Hoogvliet en via MNC Dordrecht naar het hoogste niveau van Nederland opgeklommen. Een talent wat uit de Scom-opleiding komt. Ook in het eerste team van Scom/De Zeehond spelen twee zoons van Harry Kok, een waterpolo familie. Of waterpolo met de paplepel ingegoten.

Kan dit team nog een aantal jaren overbruggen?

“Dit team kan zeker nog een aantal jaren overbruggen. Maar we hebben best een leuke jeugd. Naar de toekomst toe zeker mogelijkheden. De jeugd komt zowel uit Rozenburg als uit Hoogvliet. Als je kijkt naar Hoogvliet, als ook naar Rozenburg zijn die voor waterpolo te klein om volwaardige verenigingen te krijgen. We zullen het samen moeten doen. Misschien is zeker in het eerste team het Scom aandeel wat groter maar naar de toekomst toe zal dat meer gelijkmatig verdeeld worden en wellicht uitgroeien tot één vereniging.”

De Rozenburcht

“We zijn heel blij met het nieuwe zwembad in Rozenburg. In Hoogvliet hebben we geen volwaardig zwembad voor wedstrijden. We moesten vaak uitwijken naar Spijkenisse. Nu is Rozenburg ook onze thuisbasis. Er zijn bij de jeugd nog wel wedstrijden in Hoogvliet maar dat heeft met de hoeveelheid badwater te maken. Je kunt niet al je wedstrijden op één dag plannen. Trainingen gebeuren ook nog veel in Hoogvliet om dezelfde reden. Ons eerste team traint op maandag in Hoogvliet en op donderdag in Rozenburg. Daar is de opkomst hoog, bij de jeugd gaat het ook redelijk maar de jeugd heeft tegenwoordig meer dan alleen sport maar over het algemeen gaat het goed met de opkomsten. De aandacht voor waterpolo in de media is matig. De hoofdschotel is voetbal. Misschien is waterpolo ook niet zo geschikt voor tv omdat er natuurlijk ook een deel onder water afspeelt. Ook reclame etcetera is wat anders dan bij het voetbal. Daar zit het geld en als ik naar Hoogvliet kijk is dat niet echt een gemeente waar het geld zit en die zich voor waterpolo interesseren.”

Wat kan een coach vanaf de bank?

“Techniek is te oefenen, tactiek is een ander verhaal. Waterpolo is toch ook een soort schaken, de heel goede spelers zie wel van te voren welke zetten er gedaan worden. Het moeilijkste is ze allemaal het zelfde tactische spelletje te laten spelen. Als je in het water ligt is het soms lastig omdat gelijk te zien. Als coach kan je ze tijdens de wedstrijd moeilijk bereiken. Je moet ook twee meter uit de rand van het zwembad blijven. Daarvoor heb je de time-outs en tussen de perioden door om dat duidelijk te maken en met je wissels kunt je veel bereiken.”

Hoe verloopt de competitie tot nu toe.

“De komende wedstrijden worden spannend. We hadden de eerste wedstrijd gelijk één van de betere teams (Wiekslag verloren met 8-7, red.) daar hebben we verloren maar zeker kansen op een beter resultaat. Het zit best een beetje dicht bij elkaar. Alle ploegen hebben zich al wel een keertje verslikt in de tegenstander. Soms heb je geen antwoord op het spelletje van de tegenstander, tegen Wave was zo’n wedstrijd. Die waren op dat moment te sterk of liever slimmer. We willen promoveren en dat zit erg in dit team. Daarvoor moet je bij de eerste twee hobbelen. We moeten de komende weken punten pakken als we mee willen doen. De concurrentie zal ook nog wel wat laten liggen. Na Wiekslag komt ZPB en in dat weekend spelen we twee wedstrijden binnen 24 uur, maar daar zie ik de problemen niet.”

Zijn er kansen op promotie en kan de ploeg een hoger niveau aan?

“Ik denk zeker dat er kansen zijn. Het zal niet makkelijk worden en ook wel afhankelijk wat tegenstanders doen. Die zullen ongetwijfeld ook nog punten morsen. Ook een niveau hoger moeten we aankunnen. We hebben onlangs een wedstrijd tegen de Kempvis heren 1 gespeeld. Kempvis speelt een niveau hoger om promotie. Daar waren we niet kansloos, wel verloren. Met wat meer trainingsarbeid en tegen sterkere tegenstanders wordt jezelf ook beter, moeten we dat zeker aankunnen.”