Natuurlijk is de directe aanleiding van ons gesprek met Ronard Venekamp de wedstrijd die hij met zijn Bernisse speelde tegen Rozenburg. Een meer dan verdiend punt was het resultaat en er had misschien nog wel meer ingezeten voor de ploeg van Ronard Venekamp. Het puntje op sportpark West helpt Bernisse niet veel verder. Degradatie is alleen in theorie nog te voorkomen. Het was het eerste jaar voor Ronard Venekamp dat hij als eindverantwoordelijke de leiding had over een eerste elftal en ook het eerste jaar dat hij buiten sportpark West voor een groep stond. Over de wedstrijd van afgelopen zaterdag, Bernisse en de toekomst van Ronard gaat ons gesprek.

 

Terechte uitslag afgelopen zaterdag tegen Rozenburg?

"Ja, dat denk ik toch wel. Als je naar de kansenverhouding kijkt en alles tegen elkaar wegstreept wel terecht. Als je kijkt naar de slotfase had er misschien nog wel meer ingezeten maar of dat dan ook helemaal terecht was geweest? Maar als kijkt naar onze wil en de beleving hadden we wel wat meer verdiend. Als je reëel ben zijn wij eigenlijk klaar. Als je dan kijkt wat we tegen Rozenburg nog kunnen brengen. Rozenburg was niet compleet maar wij miste gewoon 6 basisspelers. Ik heb er zaterdag één laten debuteren die een half jaar geleden nog een verdienstelijk scheidsrechter was. Natuurlijk heeft Rozenburg in potentie meer kwaliteit, overigens dat hebben de meeste ploegen waar we tegen gespeeld hebben. Maar als je scherp bent in de duels en de afspraken nakomt kan ook een ploeg als Bernisse van Rozenburg winnen."

Hoe is het seizoen verlopen?

"Doelstelling was natuurlijk er inblijven, via de nacompetitie of rechtstreeks. Op voorhand een behoorlijk lastige opgaaf. Dat wist ik ook wel toen ik er aan begon. Ik ga nu zeker niet zeggen dat het onmogelijk was maar we wisten dat we van ver moesten komen. We hebben het in belangrijke wedstrijden laten liggen. Leuk hoor een punt bij Rozenburg en ook gelijk spelen tegen kampioen Nieuwenhoorn. Maar we hadden die punten beter tegen ploegen rond om ons heen kunnen pakken. We pakken zaterdag een punt maar dat doet de concurrentie ook. Bernisse kan niet putten uit een brede selectie, er zit niet zoveel achter. En voor dit niveau komen we gewoon te kort, dat is wel duidelijk geworden. Ik ben altijd positief en dat ben ik nog steeds maar na de nederlaag tegen Poortugaal dacht ik wel dit gaat niet meer lukken. Maar ondanks dat stonden we er toch weer afgelopen zaterdag tegen Rozenburg. Rozenburg blijft toch speciaal niet alleen voor mij maar voor meerdere clubs. Ook al is het inmiddels lang geleden heeft die ploeg een naam. Die raken ze ook niet zomaar kwijt. De jongens hadden wel aangegeven we gaan er alles aan doen, ook voor mij en dat hebben ze met dat punt ook gedaan. Nu nog vier wedstrijden, als we eerlijk zijn is het klaar. Gewoon nog lekker ballen."

Hoe gaat het nu verder met Bernisse en vooral met jou?

"Kijk, het is allemaal een beetje sneller gegaan dan gedacht. Tijdens de winterstop zijn er beslissingen genomen. PFC speelt op zondag veel hoger maar van het eerste elftal zullen er niet veel blijven. Die spelers van buitenaf komen niet zonder vergoedingen naar de nieuwe fusieclub GHVV, daar vertellen we denk ik niets nieuws mee. Maar ook de spelers van het tweede team zijn denk ik toch wel van een redelijk niveau. Reserve eerste klasse, daar hebben de meeste spelers van Bernisse niet gespeeld. Verder kan ik er niet zoveel van zeggen want ik zal er volgend seizoen geen deel meer vanuit maken. Ze hadden me bij mijn aanstelling niet verteld dat het voor één seizoen zou zijn. Dat was ook niet de bedoeling. Het is kennelijk allemaal in een stroomversnelling gekomen. De fusieclub start het nieuwe seizoen al. Opeens waren er twee trainers John Stougje en ik. Er zijn gesprekken gevoerd met ons twee en ik ben het niet geworden. Daar moeten mensen dan maar van denken wat ze willen. Er was geen wanklank over mijn functioneren, ook niet uit de spelersgroep. Maar ze hebben niet voor mij gekozen, heel erg veel meer uitleg was er dan ook niet. Het enige wat ik mezelf nu nog verwijt, dat ik te lang heb gewacht met contacten naar andere clubs. De leden moest instemmen met de fusie en toen was het al wel februari. Dan hebben de meeste clubs de plannen voor het volgende seizoen al rond. Dan is het vooral voor een beginnende trainer lastig, zeker in deze regio zijn er genoeg trainers beschikbaar. Dus nog geen idee hoe nu verder, er lopen nog wel wat zaken, maar het is afwachten. Ik wil graag verder want stilstand is achteruitgang, ik ben er niet voor niets aan begonnen. Ik heb er bij Bernisse alles aangedaan, maar ik kan van een mini ook geen Ferrari maken zeker niet als je ook nog eens geen andere onderdelen hebt. Jammer dat het maar één seizoen was, maar dat zijn de feiten. Het is nu even afwachten. Het kan soms raar lopen in de voetballerij en het is vaak niet zo voorspelbaar."