Op 7 en 8 december staat de Amsterdam Swim cup in het Sloterbad in Amsterdam op het programma. Een toernooi met international deelnemers en waar de volledige nationale top van Nederland aanwezig is. Een podium voor topprestaties en om heel veel evaring op te doen. Senna Pols gaat vooral voor dat laatste. " Senna moet meer ervaring op doen in de "grote" wereld. Een toernooi van deze omvang, en dat om de hoek, bied daar de gelegenheid voor.

Haar discipline is de schoolslag, en hierop moet ze zich dan ook zien te ontwikkelen. Haar doel dit toernooi is dan ook racen met de beste en ervaring op doen op dit niveau. En uiteraard het technische kunstje afkijken bij de "buren", verteld coach en trainer Berrie Ritmeester ons als hij het over de wedstrijden in Amsterdam heeft.

De Swim cup is voor de Nederlandse top van groot belang. Het is de laatste test richting het EK korte baan in Denemarken van 12/15 december, een toernooi waar ook de Rozenburgse Maaike de Waard, vriendinnetje van Senna Pols, aan de start zal verschijnen. En de strijd om de startbewijzen voor het EK lange baan in de zomer van 2014 in Berlijn is daarmee ook van start gegaan. Het toernooi in Amsterdam heeft meer dan 500 deelnemers uit 11 verschillende landen.

Hoe belangrijk is de Swim cup in Amsterdam voor jou als clubtrainer van MNC Dordrecht, vroegen we aan Berrie Ritmeester.

"Voor MNC-Dordrecht an-sich hebben we 'de' wedstrijd gepland staan op de Martinez-Cup een week later. Echter op de Swim-cup starten een aantal zwemmers welke richting grotere evenementen willen gaan. Het is een eerste 50m baan toernooi met kwalificatie kansen voor de E(J)K. Gezien er een aantal zijn met kansen op dit niveau, willen we als MNC weten waar we staan".

"Het NK voor 2014 krijgt een ander jasje", verteld Berrie Ritmeester als we met hem over het NK lange baan van volgend jaar hebben. "Hierdoor veranderd er het een en ander, en worden hoogstwaarschijnlijk de individuele prijzen bij de Swim-Cup Eindhoven onder gebracht. Op de normale data van de NK wordt de Club-NK gehouden. Hoe dit eruit gaat zien is voor ons allen nog een duister gebied".

International toernooi met deelname van de Nederlandse top, wat zijn de kansen voor Senna? 

"Zoals je vraag al weergeeft, de nationale en internationale toppers zijn van de partij. Dit geeft dus als kansen voor Senna een vertekend beeld. Hier kan zij zich wel meten met de "groten" van de zwemwereld. Persoonlijke ontwikkeling op mentaal en fysiek vlak zijn dus de belangrijkste speerpunten".

Natuurlijk willen we ook weten wanneer het toernooi voor hem en voor Senna Pols geslaagd is.

"Een toernooi is geslaagd als we leren van de juiste dingen, en ontwikkelen op de beoogde vlakken. Het is geen echt 'piek' moment voor haar deze ronde, maar dit neemt niet weg dat zij hier niet hard kan (en ongetwijfeld zal) gaan zwemmen". 

"Ik zwem in Amsterdam de 50 en de 100 meter schoolslag. Een prachtige gelegenheid om ervaring op te doen op een groot toernooi en er doen ook aardig wat buitenlanders mee", verteld Senna ons nog. "De limieten voor de NK zijn jammer genoeg nog niet bekend. Maar als ik naar vorig jaar kijk heb ik die van de 100 meter schoolslag al gehaald. De training naar het toernooi hebben we aangepast ik train nu één keer per dag i.p.v. twee keer. En vanaf maandag ook een beetje rustiger in de aanloop naar de Swim Cup. Ik hoop en ga voor een mooi nieuw PR. Na Amsterdam kunnen we kijken hoe ver ik sta", kijkt Senna Pols uit naar de Amsterdamse Swim Cup van 7 en 8 december.

 

Foto: Sena Pols met op haar rug vriendin Maaike de Waard die Nederland gaat vertegenwoordigen op het EK in Dennemarken.