In de rubriek 'De drijvende kracht achter .....' praten we met mensen achter de schermen van sporters of teams. Trainers, begeleiders, bestuursleden, ouders of wie er ook maar met ons over teams of sporters wil praten. We spraken al eerder met zwemcoach Berrie Ritmeester trainer van onder andere Senna Pols. En dit keer met Edo van der Meer die, weliswaar van afstand, Robert de Korte begeleid in de wereld van de Ironman en de triathlon. Het format is simpel wij stellen alleen de vragen.

Wonen in Limburg, een trainer van een sporter uit Rozenburg, kan je uitleggen hoe dat functioneert?

"Ik begeleid Robert inderdaad vanaf afstand. Hoewel het misschien ideaal is om elkaar regelmatig te zien, is het in de triathlon wereld heel gebruikelijk om alles alleen te doen. Zo doe je je wedstrijd immers ook. In de begeleiding zorgt het echter soms voor uitdagingen, die gelukkig in dit digitale tijdperk erg beperkt blijven.

Via een online trainingslogboek stuur ik Robert al zijn trainingen. Hij ziet hierin van dag tot dag welke trainingen hij moet doen en waar hij aan moet denken. Soms is dat een heel simpel "1 uur rustige duurloop", maar het kan ook een volledig uitgewerkte zwemtraining zijn waarbij van baan tot baan vaststaat wat de inhoud precies is. Na afloop van de training upload Robert zijn gegeven naar het logboek en kan ik zien wat hij heeft gedaan en wat hij er eventueel aan commentaar bij heeft gezet. Door GPS en hartslagmeters kan ik in grafieken al zijn inspanningen zeer nauwkeurig volgen en indien nodig bijsturen voor komende trainingen.

Zo leer ik hem steeds beter kennen en kan ik in het programma rekening houden met de persoon Robert. Zo weet ik ondertussen bijvoorbeeld dat hij nogal eens te hard gaat in trainingen die weliswaar stevig zijn, maar zeker niet maximaal. Nu hamer ik er dan op voorhand op dat hij op de juiste intensiteit aanhoud en zich niet over de kop traint."

Hoe heb je Robert leren kennen en hoe is jullie samenwerking tot stand gekomen?

"Onze samenwerking loopt inmiddels al meer dan een jaar. Op de dag dat ik mijn coaching bedrijf EDO Sports officieel lanceerde kreeg ik al een email van Robert, voetbal keeper met wat marathon ervaring die zich graag wilde omscholen tot triatleet. Alle ervaringen en tips van een professionele triatleet en trainer waren daarbij zeer welkom. Hoewel ik daarvoor al wel atleten begeleide ben ik in het najaar van 2013 pas echt werk gaan maken van mijn trainers carrière. Met de oprichting van EDO Sports werd een logisch vervolg gegeven aan jarenlange triathlon passie en de immer aanwezige behoefte om mensen te helpen en ondersteunen op weg naar hun sportieve doelen. Als ZZP'er kan ik bovendien heel erg goed zelf mijn tijd indelen zodat ik voldoende gelegenheid over houdt om zelf nog op professioneel niveau de triathlonsport te bedrijven."

Je bent zelf een triatleet, op welk niveau liggen je prestaties?

"Tot het voorjaar van 2011 heb ik alle pijlen gericht op de Olympische Spelen van Londen 2012. Ik ben in 2008 verhuist van studiestad Groningen naar het diepe zuiden (Sittard) waar het Nationaal Triathlon Training Centrum van de NTB (Ned. Triathlon Bond) opende. Hier werden alle talenten uit de nationale selectie gecentreerd om onder de hoede van een fulltime trainer en staf het beste uit zichzelf te halen. Mijn zwem- en fietsniveau bleken al snel toereikend voor het internationale elite niveau, maar mijn hardlopen bleek een struikelblok. Simpelweg een kwestie van te weinig talent. Op mijn top liep in hoog in de 32 minuten op een 10km in een triathlon, waar voor Olympische kwalificatie een hoge 30-er vereist was. Dat was de reden om mij vanaf het voorjaar van 2011 te gaan richten op langere afstanden en uit het NTC te stappen (het NTC richt zich puur op de Olympische afstand, de kwart triathlon, waar ik mijn focus vanaf haalde). Sinds mijn overstap naar de halve en hele triathlon behaalde ik onder andere een nationale titel en drie podiumplaatsen op de halve triathlon en een besttijd van 8:37 op een hele Ironman. Een van de hoogtepunten was afgelopen najaar toen ik samen met Robert afreisde naar het Duitse Rugen voor een 70.3 (halve Ironman). Robert was helaas niet helemaal fit (blessure) waardoor hij niet maximaal kon presteren, maar zelf behaalde ik mijn eerste Ironman trofee met een derde plaats. Dit was een mooie reis waarbij ik mijn eigen sportieve ambitie uitstekend kon combineren met mijn coaching. Ik heb Robert een stuk beter leren kennen (wist je dat hij uitstekend kan 'beatboxen') waardoor we in de toekomst nog beter kunnen toewerken naar zijn sportieve hoogtepunten."

Als we naar Robert kijken waar liggen zijn mogelijkheden

Waar die hoogtepunten precies komen te liggen is onmogelijk om te zeggen. De belangrijkste eigenschappen van een goede triatleet heeft hij in elk geval; een grote motor en de wil om hard te trainen en juiste keuzes te maken voor de sport. Triathlon is bij uitstek een trainingssport. Hoe meer je traint, hoe beter je wordt. Maar zo simpel als dat klinkt is het natuurlijk niet, je moet wel de goede dingen trainen en hierbij niet jezelf voorbij lopen. Tot nog toe gedraagt Robert zich als een overenthousiaste puppy. Hij vindt alles leuk en mooi en heeft aan energie geen gebrek. Om te voorkomen dat hij geblesseerd of overtraind raakt moet ik hem af en toe afremmen en krijg ik te horen dat het niet snel genoeg gaat met de progressie. Voor de langere termijn is het echter slimmer om zijn ontwikkeling stap voor stap op te bouwen zodat hij over een paar jaar nog steeds vol ambitie zijn doelen kan najagen. De absolute wereldtop gaat dat niet worden, maar ik denk dat hij het in zich heeft om bij de top 25 van zijn leeftijd te horen in Ironman wedstrijden en zich dus als amateur te plaatsen voor het WK 70.3 en later ook het WK Ironman op Hawaii."

Als we naar Robert kijken waar liggen zijn mogelijkheden?

"Voor komend seizoen staan een aantal 70.3 (halve Ironmans) op het programma, met als subdoelstelling kwalificatie voor het WK over die afstand. Dat is dit jaar in het Zwitserse Zell Am See. Subdoelstelling zei ik al, want het belangrijkste doel is om progressie te blijven boeken, welk resultaat er dan uit komt zien we daarna wel. Met name het zwemmen van Robert is nog niet goed genoeg. Dit is een ontzettend technische sport, die Robert pas erg laat heeft opgepikt en dus nog erg moeilijk goed kan worden aangeleerd. Fietsen en in mindere mate hardlopen zijn wat dat betreft een compleet ander verhaal, dat gaat veel meer om conditie en dus training. Robert doet er echter alles aan om zijn zwemmen te verbeteren, met prive zwemtrainingen en cursussen en de recente aansluiting bij een zwemvereniging. Helaas kan ik hierin niet meer voor hem betekenen vanuit Sittard. Er moet gewoon iemand langs het bad staan die hem dagelijks corrigeert en bijstuurt op zijn techniek. Ik heb als overall trainer/coach wel contact met deze zwemtrainer om te overleggen over zijn progressie en de invulling van de trainingen die hij solo afwerkt (en waar ik dus het schema voor maak)."

Hoe dringend zijn je adviezen bij het vaststellen van het programma?

"De recente bekendmaking van een Ironman wedstrijd in Maastricht gaat wellicht roet in het eten gooien van bovenstaand planning. Als enthousiaste pup hoorde ik van de week dat hij zich al heeft ingeschreven, dus we moeten nodig om tafel om te kijken hoe we een en ander gaan inpassen in de planning en wat dat betekend voor zijn eerder gestelde doelen. De metafoor die ik vaak gebruik voor mijn begeleiding is de volgende. Robert is de kapitein van zijn eigen (triathlon)schip. Hij kan mij als stuurman inhuren om hem te helpen zo snel mogelijk bij zijn gewenste bestemmingen te komen en om te voorkomen dat het schip niet op de klippen loopt. Maar het blijft zijn schip en hij kiest de bestemming. Mocht het schip toch vastlopen of stuurloos op de oceaan komen te dobberen dan kan ik van boord springen, maar Robert zit vast op zijn schip.

Met andere woorden, je blijft als atleet altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen prestatie!"