Rozenburger John Mooiman stopte halverwege het seizoen 2015 toch wel verrassend als motorcoureur, en had op dat moment een prachtige 3e plaats in de rangschikking tijdens het Nederlands kampioenschap SuperMoto. Het had het seizoen van John Mooiman moeten worden, maar het werd anders heel anders. In het Noord-Hollandse Winkel, tijdens een demonstratie wedstrijd, ging John hard onderuit en kwam tot stilstand tegen een lantaarn paal. Een paar dagen ziekenhuis en een polsblessure die maar niet overging. Stoppen was niet het eerste waar John aandacht, alhoewel hij wel aan zijn laatste seizoen bezig was. Ondanks de goede zorgen van sponsor AS Racing, is en blijft SuperMoto een dure sport en komen er steeds minder wedstrijden. Dus vroeg of laat zou de motor toch wel in de wilgen terecht gekomen zijn.

“Ik heb zeker wel twee jaar met die blessure rondgelopen. Veel bezoeken bij ziekenhuizen en diverse klinieken, zonder resultaat”, begint John Mooiman zijn verhaal. “Uiteindelijk in België terechtgekomen en daar hebben ze me geopereerd. Tot nu toe prima, ik heb met fietsen geen pijn en daar wordt die pols toch ook belast. Ik loop nog wel bij de fysiotherapeut om alles nog sterker te maken. Of de motor daarmee definitief in de wilgen hangt weet ik niet. Zeg nooit, nooit maar de kansen zijn klein. Twee jaar mocht ik sowieso niets op de motor doen, en nu kriebelt het wel maar opnieuw instappen is ook erg duur en daar krijgt mijn pols natuurlijk nog meer te voorduren dan bij het mountainbiken.”

Mountainbike als uitlaatklep

Stilzitten en rust was na een paar maanden wel over. John is nog altijd druk met mountainbiken voor kids op de landtong. Ook daar wat veranderingen. Het is een vereniging geworden met een lidmaatschap en de nodige verzekeringen die daar bij horen. “Het is allemaal wat serieuzer geworden. Het is geen kinderdagverblijf meer”, lacht John een beetje. “Het was allemaal een beetje vrijblijvend en voor de ouders waren de kosten nihil. Maar er zat geen toekomst in en risico’s waren er toch wel. Nu is dat anders, een club met lidmaatschap en alles wat daarbij hoort. Zeker ook verzekeringen,maar ook verzekeringen kosten veel geld dus kon het niet blijven zoals het was. Er komen gemiddeld toch wel zo’n 25 kids en hebben een team van ongeveer 10 begeleiders. Op dit moment is een deel van het parcours vanwege werkzaamheden voor het omleggen van een olieleiding niet begaanbaar. Maar er is ons verzekerd dat het allemaal weer in prima staat wordt teruggebracht en nog mooier.” De MTB- en Wielervereniging staat nog in de kinderschoenen en we zullen er later zeker meer van horen.

Duchenne Heroes 2017

Naast het plezier van het werken met de kids is John Mooiman ook zelf actief op de mountainbike. Nog geen wedstrijden maar wel regelmatig grotere tochten en heeft hij nu een nieuw doel. John Mooiman aan de start van de 12e editie, van 17 t/m 23 september, Duchenne Heroes 2017. Een tocht op de mountainbike in zeven dagen van Duitsland naar Noord-Brabant. Een tocht van 700 kilometer, waar het niet alleen om het rijden door en langs fantastische landschappen en adembenemende uitzichten gaat maar ook om geld in te zamelen voor de verschrikkelijke spierziekte. De opbrengst van Duchenne Heroes gaat naar onderzoek naar deze wrede ziekte. De Heroes haalden de afgelopen jaren al ruim 11 miljoen euro op. Ruim 9 miljoen euro hiervan is geschonken aan Duchenne Parent Project. Met dit geld wordt onderzoek gesteund dat behandelingen en medicijnen ontwikkelt om kinderen met Duchenne een beter en langer leven te bieden. Er is hoop. De resultaten van een aantal onderzoeksprojecten zijn veelbelovend. Er is zicht op een mogelijk medicijn, maar de tijd dringt!

John over Duchenne Heroes

“Eigenlijk ben ik via het mountainbiken bij de Duchenne Heroes terecht gekomen. Die tocht van zeven dagen was een uitdaging. Ben me ook gaan verdiepen in waarom de tocht werd gehouden en alles over Duchenne gelezen. Als je zelf elke week bezig ben met de kids op de mountainbike en er zijn kinderen die dat niet kunnen zet je dat wel aan het denken. Als je met Duchenne Spierdystrofie wordt geboren, breken je spieren langzaam af en word je steeds minder sterk. Duchenne komt met name voor bij jongens. Kinderen met Duchenne Spierdystrofie vallen vaak en kunnen niet goed rennen. Rond het 10e levensjaar krijgen de meeste kinderen al problemen met lopen en raken afhankelijk van een rolstoel. Ook wordt het steeds moeilijker om de armen te gebruiken. En als de spieren die voor ademhalen nodig zijn te zwak worden, is beademing nodig. Duchenne Spierdystrofie is uiteindelijk fataal omdat ook de hartspier steeds zwakker wordt. De levensverwachting is toegenomen door verbeterde medicatie en beademingsmogelijkheden. Dankzij beademing en het gebruik van (hart)medicatie is de levensverwachting van kinderen met de ziekte van Duchenne de afgelopen jaren toegenomen. De helft van de patiënten met de ziekte wordt nu ouder dan 30 jaar. Ik heb me gelieerd aan Dean een jongetje met de ziekte die in Hellevoetsluis woont. Dean is 6 jaar en heeft die verschrikkelijke ziekte. Hopelijk vinden ze snel betere medicijnen zodat Dean ook een toekomst heeft.”

De tocht

“Het zijn elke dag +/- 100 kilometers offroad op de mountainbike met 2500 hoogte meters. De tocht begint in Saarbrucken in de Eifel (Duitsland) en gaat via de Belgische Ardennen en het Limburgse heuvelland naar Noord-Brabant en ligt in Eindhoven de eindstreep. Mijn vader gaat mee als begeleider. Een pittig tochtje waar je best veel voor moet trainen. Ik ben al een keertje een weekje in Duitsland wezen trainen met een groep andere Rozenburgers die ook de tocht gaan rijden vanuit de vereniging. Hoe zwaar het ook zal worden ik zet me graag in voor deze kinderen die het zelf niet kunnen en help mee die verschrikkelijke ziekte de wereld uit te trappen.”

John sponsoren kan nog steeds en ook meehelpen Duchenne de wereld uit te trappen kijk dan op

https://www.duchenneheroes.nl/john-mooiman