Zondag wordt de vierde wedstrijd in het ONK en BeNe Cup gereden in het Belgische Bilstain. Het had eigenlijk al de zevende wedstrijd moeten zijn maar tot nu toe zijn er al drie wedstrijden afgelast. In Nederland in Valkenswaard en in Belgie werden de wedstrijden in Luik en Florennes niet verreden. Bilstain waar zondag het SuperMoto spektakel verder gaat is de eerste wedstrijd in België. Het team van AS Racing zal aan de start verschijnen maar de jongste telg uit de stal van Arjan Schouten zal van af de kant moeten toekijken. Bryan van der Hoek was betrokken bij een crash in Rockanje met als resultaat een paar weken gips en moet nog zeker drie weken rustig aan doen.

 

John Mooiman gaat zijn 3e plaats verdedigen

"Het offroad gedeelte in Bilstain is best lastig", kijkt John Mooiman vooruit naar de wedstrijd van zondag. "Ik heb er een aantal keren getraind en vorig jaar een wedstrijd om het Belgisch kampioenschap gereden.. In het offroad gedeelte zit een dubbelsprong. Vorig jaar durfde ik het niet aan om in één keer die dubbelsprong te nemen. Kijken hoe het dit jaar gaat. Als je er in één keer overheen kan springen kun je wel wat tijd winnen", klonk het toch niet helemaal vol vertrouwen en hoorde we een twijfeltje in de stem van de Rozenburger. Het gaat goed met John Mooiman tot nu toe in het open Nederlands Kampioenschap bij de SuperMoto. De Rozenburger staat op een fraaie 3e plaats in het algemeen klassement. "Moet die plaats zondag verdedigen of als er een kansje bestaat zelfs verbeteren. Het lichaam voelt niet top. Na Rockanje weinig kunnen trainen. Daar was ik ook niet topfit maar ben behoorlijk over de grenzen heengegaan. Het voelt nu wel wat beter als toen ik in Rockanje aan de start stond. We gaan het zien, zal er in ieder geval alles aan doen om plaats drie te verdedigen. Het is gewoon een lastig circuit en natuurlijk ook belangrijk hoe andere er zullen staan. De concurrentie is aanwezig, dus zeker geen cadeautjes in Bilstain."

Bryan van der Hoek

Voor Bryan van der Hoek geen wedstrijd in Bilstain. De jongste telg uit de stal van Arjan Schouten kampt nog met de gevolgen van de crash in Rockanje. "Na de val in Rockanje heb ik 3 weken in het gips gezeten. Nu moet ik nog 3 weken rustig aan lopen met krukken. Artsen hebben op röntgen foto's gezien dat ik een stukje verkalking op me bot heb zit. Daarvoor moet ik 10 juli in een MRI scan. Ik wil deze week al een beetje proberen te fietsen en volgende week zwemmen en steeds meer opbouwen. Zodat ik 19 juli goed aan de start kan staan bij de Endurance Cup in Lelystad. Aankomend weekend ga ik een beetje foto's maken en John en Renzo aanmoedigen."

Renzo van de Hoek

"Dat ik nu 4e sta ziet er leuk uit op de lijst maar als je realistisch ben komt dat doordat de laatste wedstrijd in Rockanje 3 rijders er niet bij waren die normaal voor me zitten, zeker sneller zijn. Het circuit van Bilstain ken ik wel van de wedstrijd vorig jaar maar ik heb daar niet veel ervaring, ik ben er maar nog maar één keer geweest. Er komen veel goeie rijders ook internationale rijders dus ik verwacht niet dat ik voorin zal zitten. We hebben de laatste tijd veel op het asfalt getraind en daar gaat het ook steeds beter in maar daardoor heb ik het offroad een beetje links laten liggen en ik vind dat ik daar wel op ben afgezwakt. Bilstain zit heel veel offroad in dus dat zal lastig worden."

Wat de consequenties zijn voor de toekomst van de vele afgelastingen is nog niet duidelijk. De Belgische en Nederlandse motorbonden hadden de handen ineen geslagen om doormiddel de Bene Cup meer wedstrijden gezamenlijk te organiseren en op die manier de kampioenschappen te waarborgen. Van de 10 wedstrijden die oorspronkelijk op de rol stonden zijn er nu dus al 3 afgelast. Ook heeft minder wedstrijden en grotere afstanden naar de wedstrijden direct gevolgen voor de rijders. Immers materiaal pech of een keertje niet kunnen verschijnen aan de start door blessures of ander omstandigheden is bijna desastreus. Hoge investeringen ten opzichte van weinig wedstrijden zal de toetreding van nieuwe rijders zeker niet bevorderen. Maar nu eerst Bilstain waar John Mooiman en Renzo van der Hoek aan de start zullen staan. Vrijdag vertrekt het team van AS Racing naar België waar zaterdag de trainingen zijn. Zondag dan de kwalificaties en de wedstrijd waar John een 3e plaats en Renzo een 4e plaats gaan verdedigen.

 

{mp4}bryanvdhoek{/mp4}

Beelden van de crash in Rockanje met dank aan Bryan van der Hoek