Het schitterend gelegen duincircuit van Rockanje was afgelopen weekend het toneel van pure motorsport. Op zaterdag het decor van historische motorraces en op zondag het SuperMoto spektakel. Rozenburger John Mooiman had een hoofdrol in de klasse Nationaal. Maar er was ook een schaduwzijde voor zijn team AS Racing. Niet de val in de 2e manche die John zijn podiumplaats koste, maar de crash van het jonkie uit het team Bryan van der Hoek. Bryan kon de motor van Bob Spaaij niet meer ontwijken die voor hem in de hekken reed.

 

John Mooiman

Het was even de vraag hoe het met de Rozenburger zou gaan. Nog maar 12 dagen voor Rockanje lag hij nog in het ziekenhuis van de crash in een demowedstrijd in het Noord-Hollandse Winkel. Maar John wilde, wat toch als zijn thuiswedstrijd kan worden gezien, tonen bij de beste te horen in de SuperMoto Nationale klasse. "Voel me niet helemaal top", vertelde John in het rennerskwartier waar monteur Johan Janssen de banden aan het opwarmen was om alles in het werk te stellen voor een perfecte race. 

Met de 7e tijd in de kwalificatie was John niet helemaal tevreden maar in de eerste manche werd hij derde na een geweldige inhaal race. De grote vraag natuurlijk hoelang houdt het lichaam het vol. In de 2e manche ging John Mooiman in het offroad gedeelte onderuit en werd vijfde. Die val in het inmiddels spekgladde offroad gedeelte kostte John Mooiman zijn podium plaats. "Duur stuurfoutje", was teambaas Arjan Schouten realistisch. "Hij was in goede doen lag op plaats twee dat kost hem zijn podiumplaats. Maar hij heeft geweldig gereden, daar kan ik van genieten."

Bryan van der Hoek

Voor Bryan van der Hoek was Rockanje minder succesvol. In de eerste manche was er een inhaal manoeuvre van Bob Spaaij met gevolgen. De coureur uit Hoevelaken ging Bryan op het aller laatst voorbij op een plaats waar het eigenlijk niet meer kon. De motor slipte op het natte wegdek weg en kwam Spaaij in de hekken. De tollende motor van Bob Spaaij kon Bryan niet meer ontwijken met een crash als gevolg. Bryan werd afgevoerd naar het ziekenhuis en daar werd geconstateerd dat het kuitbeen net niet doormidden was maar wel wat krom staat. Voorlopig dus in het gips.

Renzo van de Hoek

Voor Renzo van der Hoek is het vooral leren en hij moest rijden op een nat wegdek. "Rijden in de regen en op een nat wegdek is niet echt mijn ding. Maar toch ging het wel lekker", vertelde Renzo. "In de superfinale niet meer echt alles gedaan om naar voren te rijden." Renzo de Nederlands Kampioen van vorig seizoen bij de Nationale, de klasse waar nu broertje Bryan en John Mooiman in rijden, is een coureur waar we nog veel van gaan horen. "Het is voor Renzo vooral punten sprokkelen, heel blijven en leren", vertelde teamchef Arjan Schouten. "Renzo kan verschrikkelijk hard rijden en kan echt bij de top van Nederland gaan behoren. Als je ziet dat het verschil met jongens die naar de EK en WK gaan maar 4 seconden is, kunnen we meer dan tevreden zijn. Mooi om dit soort jongens in de stal te hebben. Goed gevoel dat deze coureurs voor AS Racing kiezen."

Rockanje was mooi voor Renzo van der Hoek en John Mooiman, voor de jongste telg uit het AS Racing Team iets minder met een paar weken gips. Leuk om te zien hoe het er in het rennerskwartier aan toe gaat. Een keertje bij de jury kijken waar de Belgische de Nederlanderse juryleden een meningsverschil moesten oplossen over de startopstelling. Monteurs aan het werk te zien, praten met de teamchef en op gepaste afstand volgen van de rijders, vooral die van AS Racing. Een weekendje aan Zee waar ook de inwendige mens niet werd vergeten en was de echtgenote, Roelie, van teamchef Arjan Schouten druk in de weer om het iedereen naar de zin te maken. Een dagje Rockanje met prachtige motorsport, jammer van het weer. De regen zorgde natuurlijk voor spektakel maar ook voor minder publiek. Een sport dat niet op het grote geld van sponsors kan rekenen. Vrijwilligers en familie die een hobby hebben, een hobby die veel geld kost, zijn het draagvlak van deze tak van sport. En voor ons, een natte maar geweldige dag SuperMoto.

Foto's:

Nr. 15: Renzo van der Hoek

Nr. 202: John Mooiman

Nr. 269: Bryan van der Hoek

 

rockanje_2015_001
rockanje_2015_006
rockanje_2015_007
rockanje_2015_008
rockanje_2015_009
rockanje_2015_010
rockanje_2015_011
rockanje_2015_012
rockanje_2015_013
rockanje_2015_014
rockanje_2015_015
rockanje_2015_016
rockanje_2015_017
rockanje_2015_018
rockanje_2015_019
rockanje_2015_020
01/16 
start stop bwd fwd