Op de derde plaats in de rangschikking van het seizoen 2015 staat John Mooiman op dit moment, maar hij kan het seizoen niet afmaken. De Rozenburgse SuperMotocoureur was bezig aan zijn beste seizoen tot nu toe. De naweeën van de crash tijdens de demonstratie- trainingswedstrijden in het Noord-Hollandse Winkel maken een vroegtijdig einde aan de carrière van de Rozenburger. In Winkel ging John Mooiman hard onderuit, belande op de stoeprand en kwam tot stilstand tegen een lantaarnpaal. Het gevolg een nachtje in het ziekenhuis in Alkmaar. In Bilstain viel John weer op die nog niet herstelde pols en die blessure wil maar niet genezen. Rust en die pols ontzien is het dringende advies van de fysiotherapeut.

   

Moet aan mijn lichaam denken

"Volgens de fysiotherapeut gaat het met mijn pols niet beter als ik die pols geen rust geef", begint John zijn verhaal. "Toch wel een moeilijke beslissing. Ik ben aan het beste en mooiste seizoen tot nu toe bij de SuperMoto bezig. Dan is stoppen niet het eerste waar je aan denkt. Ik sta nu op plaats 3 in de totaalrangschikking bij het Nederlands kampioenschap. Na het dringende advies van de fysiotherapeut heb ik met Arjan (Schouten teamchef van AS Racing red.) gesproken en ook hij vindt het uiteindelijk beter om te stoppen. Ik moet nog langer door met die polsen. En ook in mijn beroep wordt die pols nogal belast. Het is weer mijn rechterpols, daar waar al eens lang een schroef in heeft gezeten. Volgend seizoen wilde ik er sowieso mee stoppen. Ondanks de goede zorgen van vooral het AS Racing team is en blijft het een dure sport. De hoge kosten en steeds minder wedstrijden speelde mee om er na dit seizoen toch al mee te stoppen. Nu komt de stap een beetje sneller maar wel makkelijker te maken omdat er voor mij geen toekomst is in de SuperMoto. Maar het blijft balen, zeker als je er zo goed voor staat", wilde John nog wel kwijt. In het SuperMoto circuit zijn dit seizoen al wat wedstrijden afgelast en ook het samenvoegen van de Nederlandse en Belgische wedstrijden maakt de sport niet goedkoper. En ook daar lijkt het voor de toekomst geen garantie dat er daardoor nog meer wedstrijden op de kalender zullen komen. Waren er in het verleden zeker 14 wedstrijden in een seizoen, lijkt dit seizoen op 7 wedstrijden te eindigen. Een wedstrijdje overslaan vanwege een blessure heeft dan meestal desastreuze gevolgen voor het klassement.  

Ook niet als supporter

"Of ik er als supporter nog bij zal zijn? Dat is denk ik te moeilijk", wilde John Mooiman nog wel kwijt. "Te vers, nog niet zo goed over nagedacht". John begon in 2008 deel te nemen aan wedstrijden. De eerst was in Lelystad. "Weet de uitslag niet meer, ergens ver in de onderste regionen. Eigenlijk ben ik door Mark ten Hoeve aan SuperMoto begonnen. Er waren in die tijd altijd op Koninginnendag wedstrijden in Rozenburg. Prachtig, toen ik een keertje mee ben gegaan naar wedstrijden in het land was ik verkocht. Het waren mooie jaren waar ik steeds beter mijn plekje begon te vinden en me nu met de beste kan meten. Maar vorig jaar liet het lichaam het ook al afweten en moest ik voortijdig afhaken. Nu weer. Hoe moeilijk het ook is, maar eens gaan luisteren naar dat lichaam." AS Racing werd eerder dit seizoen al geplaagd met de crash van de jongste telg uit de stal, Bryan van der Hoek, die in Rockanje hard onderuit ging en een paar weken met een scheurtje in het kuitbeen in het gips moest. Voor teamchef Arjan Schouten is het stoppen van John Mooiman ongetwijfeld een teleurstelling, maar kan zich zeker vinden in de beslissing van de Rozenburger. "Veel heb ik wel te danken aan Arjan Schouten en AS Racing. Maar er zijn er meer. Sterk dienstverlening, Mak dienstverlening, Saleplus, De familie van der Hoek, Schouten straal- en coatingbedrijf, Hannamax en Marcel van Drunen. Natuurlijk ook Roeli Schouten die er altijd voor ons was. Onze mecanicien Johan Janssen die voor perfect afgestelde motoren zorgt. Natuurlijk ga ik iemand vergeten als je mensen wil bedanken en het SuperMoto ga ik zeker erg missen, dat staat vast. Maar ik kan er niets anders van maken. Misschien maar zo snel mogelijk alles verkopen", besluit John toch met een beetje weemoed zijn verhaal. Voor de motorsport lijkt John Mooiman verloren maar misschien komen we John nog eens tegen bij het Moutainbiken. Eerst die polsen maar eens laten genezen.