Wij kijken voor de wedstrijd altijd met belangstelling naar keeperstrainer Hans Verhart van Rozenburg en in het verleden ook heel veel naar de trainingen van de plaatselijke voetbalploeg. En op de één of andere manier hebben we ook iets met getallen en vragen we ons af hoeveel keer heeft Hans Verhart nu in de tijd dat hij als keeperstrainer werkzaam is tegen een bal getrapt. Maar als we met Hans praten, een keeperstrainer pur sang en een liefhebber van het spelletje, komt natuurlijk ook het verleden naar boven als (semi)prof bij Sparta en welke de beste keeper is/was die hij heeft getraind. Een gesprek met een voetbaldier.

 

Waar ben je als keeperstrainer werkzaam geweest

"Ik ben begonnen in '93/'94 bij Rozenburg, in die periode was Wim Schwillens er hoofdtrainer. Overigens is het nu de derde periode dat ik bij Rozenburg werkzaam ben. Was ook twee keer bij Zuidland waar ik ook een kampioenschap heb meegemaakt. Bij OHVV was ik 3 jaar keeperstrainer en 2 keer kampioen. Hekelingen, OVV, Nieuwenoorn en bij Doto Pernis. Daar kreeg ik te maken met het feit dat er financiële perikelen met de belastingen waren en een fusie met Excelsior. Na de periode Doto ben naar Leonidas (zondag) gegaan. Ook daar een promotie van de hoofdklasse naar de topklasse en o.a. de landelijke districtbeker en de landelijke beker voor amateurs gewonnen met die ploeg. Als ik terug kijk naar die jaren heb ik zeker 600 wedstrijden op de bank gezeten als keeperstrainer."

Geeft het je nog plezier en voldoening en wat zijn de beste keepers waarmee je hebt gewerkt.

"Zeker heb ik er nog plezier in. Ik zie resultaten en als je keepers naar een bepaald niveau kan brengen is dat prachtig. Natuurlijk krijg je ze niet allemaal naar de top. Maar het blijft prachtig om te doen. De beste doelman waar ik mee heb gewerkt is Perry Hoogstad, die was buitencategorie, ik begrijp nog steeds niet dat hij niet in het betaald voetbal terecht is gekomen (Perry Hoogstad was de doelman van Rozenburg in de periode dat Rozenburg op het hoogste amateurniveau van Nederland speelde red.) Hoogstad werd amateurkeeper van het jaar en speelde in die tijd ook nog in het Nederlands amateur elftal. Jesper Hogedoorn is denk ik de nummer 2 als je een top 3 wilt hebben. In de zomermaanden train ik wel buiten de clubs om met keepers uit de hoofdklasse. En op die manier heb ik dan met Jesper gewerkt. Ja dan wordt het lastig en komen er meerder in aanmerking. Leo Timmer, Tobias Duifhuizen, Nick Vervoort, Ben Kinds. (keepers die bij gerenommeerde ploegen in de top van het amateurvoetbal hebben gespeeld of nog spelen red.). Op dit moment is Stefan van Asperen heel goed bezig bij Rozenburg. Ik zie veel verbeteringen en hem als keeper groeien. Bij Rozenburg heb ik nu 2 gelijkwaardige keepers en vooral bij Stefan zie je dat het belangrijk is om concurrentie te hebben van andere goeie keepers. Bij Rozenburg is dat Benny van der Meer. Ze zijn gelijkwaardig waar je dan uiteindelijk toch, in samenspraak met de hoofdtrainer, een keuze moet maken."

Hoe maak je bij de senioren keepers nog beter

"Je begint natuurlijk te kijken naar de mindere punten, en daar kan je dan aan werken. Vaak zijn dat toch wel de ballen van de flank. Daar wordt vrij weinig aandacht aan besteed. Het kortere werk, reactievermogen, meevoetballen zijn vaak onderdelen die meer aandacht krijgen. Die flankballen is vaak een onderbelichtpunt bij een keeper. Zeker in partijtjes op de training is het toch vaak het korte werk. Maar als je bij corners, vrije trappen goed kan inschatten of je wel kan of moet komen en de ballen dan ook hebt gaat de tegenstander vanzelf verder van je doel spelen omdat zo'n keeper heerst in de zestien. Dat werkt ook preventief omdat verder van het doel scoren dan ook al moeilijker wordt. In het huidige voetbal is meevoetballen een must. Het zou beter zijn dat jonge keepers eerst gaan voetballen voor ze in het doel gaan staan. Verder is van voordeel als je als keeper een harde strakke trap hebt. Vroeger kon je als keeper rustig een beetje stuiterend met de bal door de zestien lopen maar dat is er met die 6 seconde regel niet meer bij. Maar ook daar kan je leren beter om te gaan met de situatie. Bij een simpel balletje gaan liggen en de bal stevig vasthouden en dan kan je wel wat tijd winnen en in de slotfase van een wedstrijd, kan dat belangrijk zijn. Maar dat is natuurlijk ook een strakke harde bal die snel een counter in kan leiden."

Wie is op dit moment de beste keeper van de wereld

"Ik vind dat we in Nederland niet al te veel goeie keepers hebben. Je ziet het bij Twente, Feyenoord bij Vitesse zijn allemaal ploegen die hun keeper hebben gewisseld. Die Mulder van Feyenoord red het dan toch niet, bij Vitesse is die Velthuizen er naast gezet, Jeroen Zoet is niet een echte topper. Nee in Nederland hebben we op dit moment geen keepers bij de absolute top. De beste van de wereld vind ik op dit moment Courtois van Chelsea en Lloris van Tottemham Hotspur dat zijn keepers die staan er gewoon. Die twee vind ik toch nog wel beter dan Neuer van Bayern München."

Je was zelf ook niet de minste

“Ik was 15 jaar en stond bij RKWIK in het eerste. Hans Venneker heeft me toen naar de profs van Sparta gehaald. In de tijd dat Leo Steegman daar trainer was. Ik heb er toen een jaar of vier in het B-elftal gespeeld, tegenwoordig heet dat weer het tweede elftal. Ik had eigenlijk pech dat Pim Doesburg toen bij Sparta onder de lat stond. Pim was nooit geblesseerd en een kanjer dus heb ik daar niet echt een kans gehad. Maar wel een mooie tijd. Ik heb ook nog 24 wedstrijden in het Uefa team gespeeld en veel van de wereld gezien. We speelden toen in Rusland en Polen toen het ijzeren gordijn er nog was een hele belevenis en dat heb ik aan mijn sport te danken, toch mooi. Ook in de diverse toernooien in het buitenland. Ik ben daar spelers tegen gekomen die het later gemaakt hebben als wereld sterren. Bij ons speelde toen Martin Jol, Johny Dusbaba, Jantje Peeters, Tseu la Ling van Ado Den Haag, later Ajax en Feyenoord, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Je had toen ook nog de koninkrijkspelen in 1974 heb ik daar nog aan mee gedaan. Natuurlijk allemaal prachtige ervaringen. Mijn laatste aanbieding voor een contract bij Sparta heb ik niet meer getekend. Het was in die tijd geen vetpot en ik ben gaan werken in de continu. Je kon toen met voetballen nog niet zoveel verdienen dan tegenwoordig. Ik heb mijn kansen wel gehad maar de tijd was er niet naar. Toen ik weer bij Fortuna in Vlaardigen ging spelen, bij de amateurs, kwam Han Berger nog een keer naar me toe. Ze zochten een tweede keeper achter Hans van Breukelen, ik heb er ook nog een poosje getraind samen met Van Breukelen, maar ik wilde mijn baan er niet meer voor opzeggen. Utrecht heeft toen nog geprobeerd bij mijn baas om me halve dagen te laten werken maar dat is op niets uitgelopen. De tijd was gewoon heel anders dan tegenwoordig. Dick van Dijk, ja die van Ajax, die ook nog een poosje voetbalmakelaar was heeft me ook nog eens gepolst voor Spanje maar mijn ouders zagen dat niet zo zitten alleen op een hotelkamertje. Als ik kijk naar spelers uit mijn generaties heeft niemand zich binnen kunnen voetballen. Ze zijn toch allemaal aan een baan gegaan na het voetballen. Dat is tegenwoordig natuurlijk anders. Maar het was een mooie tijd, geen vetpot maar mooi te hebben meegemaakt.”

Hoe lang ga je dit nog doen

"Ik haal er nog heel veel plezier uit, zeker zoveel als toen ik begon. Als het lichaam niet gaat protesteren blijf ik het nog wel een tijdje doen. Volgend seizoen weer bij Rozenburg. Ben vorige week met de technische commissie overeengekomen om ook volgend seizoen op West te staan als keeperstrainer. En als ik naar dit Rozenburg kijk één van de kanshebbers voor de titel. Ik heb dit seizoen nog geen ploeg gezien waar Rozenburg zich niet mee kan meten."

Zitten wij toch nog met die vraag hoeveel keer heeft Hans Verhart nu tegen die bal geschopt. We komen er niet echt uit maar 600.000 keer zal hij dat zeker hebben gedaan. We laten het verder maar rusten. Twintig jaar als keeperstrainer werkzaam, 2 tot 3 avonden per week en dan ook nog de wedstrijddag. Is 600.000 dan niet te weinig?