Precies één honderdste van een seconde kwam Maaike de Waard te kort voor een plaats in de finale van de 50 meter vlinderslag. Uiteindelijk eindigde de Rozenburgse zwemster op een gedeelde 9e plaats samen met de Tsjechische Luci Svecena. Het gaat op dit niveau van de zwemsport om honderdste van een seconde en dit keer kwam Maaike die honderdste net te kort. De snelste in de halve finale vlinderslag was de Russin Rozaliya Nasretdinova met een tijd van 26.55. Voor Maaike stond er 27:18 op de chrono's., goed voor een 9e plaats.

De Nederlandse Kim Busch liet de klok stilstaan op 27.65 en werd 13e in de halve finale. Beide dus geen plaats in de finale, alhoewel er nog een kans bestaat als reserve. Maar in dat geval zal er eerst nog een swimoff moeten plaats vinden tussen Maaike en Luci Svecena. Maaike heeft vanuit China aangegeven daar niet aan de start te verschijnen. 'Topsport is keuzes maken' liet Maaike weten. En morgen staat het favoriete onderdeel, 50 meter rugslag, op het programma. Maaike is inmiddels volop bezig om te schakelen en heeft haar zinnen gezet op de 50 rug.

Voor morgen staat er dus voor Maaike de Waard de 50 meter rugslag op het programma. In de ochtend ('s nachts bij ons) de series en later op de dag eventueel de halve finale. Op de plaatsingslijst heeft Maaike de tweede tijd, ook daar weer kansen voor de Rozenburgse op haar favoriete nummer. Maar het gaat in zwemmen om honderdste van een seconde, zo groot is vaak het verschil tussen winst en verlies plaatsing of net geen plaatsing. En in Nanjing staat de top van de wereld onder 18 jaar aan de start. En daar hoort de Rozenburgse Maaike de Waard bij.