Een droom die uitkomt, de beste van de wereld onder 18 jaar. Maaike de Waard heeft goud op de Jeugd Olympsche Spelen in Nanjing op haar favoriete nummer de 50 meter rugslag. Alles moest kloppen, de vele uren training resultaat opleveren. Het lijkt zo makkelijk maar je moet er maar staan. Alles werd opzij gezet voor deze prestatie. In de series (4e heat) won Maaike haar heat met een tijd van 29:03. Maar de verschillen waren klein op de 50 meter rugslag. In de halve finale deed de Rozenburgse er nog een schepje bovenop met een tijd van 28:88 maar dat was niet de snelste tijd overall.

Het moest dus nog sneller want Gabrielle Fa'Amausili was sneller en ook Danielle Hanus liet de chrono's een fractie eerder stoppen. De onderwater fase was grandioos. En het kon nog sneller in de finale en moesten Gabrielle Fa'Amausili en Danielle Hanus nu het antwoordt schuldig blijven. Het was de Britse Jessica Fullalove die nog het beste in het spoor van Maaike kon blijven en het zilver won. Gabrielle Fa'Amausili tikte als derde aan en won het brons. De voorsprong bouwde Maaike op bij de start en de onderwater fase, een voorsprong die ze nooit meer weggaf. Voor Maaike ook weer een verbetering van haar eigen record onder 18 jaar met 0.33 seconde.

Het was donderdagavond in Nanjing nog niet genoeg, ook in de 4 X 100 meter vrij moest Maaike nog een keer het water in en weer in een finale. Amper 20 minuten na de gouden race. Maaike startte als eerste en kwam als 6e door na 100 meter. Na Maaike de Waard kwamen Kim Busch, Robin Neumann en Esmee Bos in het water. Nog even zag het toch weer naar edelmetaal uit maar uiteindelijk moesten de Nederlandse meiden genoegen nemen met een vierde plaats. Maar ook die 4e plaats is een geweldige prestatie.