Die lach, die gouden plak, het Wilhelmus. Op de hoogste trede van het erepodium daar stond de Rozenburgse topzwemster Maaike de Waard. Het was een top week voor de Rozenburgse die voor studie en trainingen een groot deel van de week in Eindhoven woont. Maar in Rozenburg in het zwembad de Zeehond is het allemaal begonnen. En waar het eindigt? Maaike de Waard behoort tot de top van de wereld onder 18 jaar. En als de Jeugd Olympische Spelen niet gelijk met het EK zwemmen in Berlijn was gepland had ze ook daar aan de start gestaan.

Maaike koos voor China omdat je dat maar één keer in je leven kan meemaken en dat EK (Europese Kampioenschap) komt elk jaar terug. En dat Maaike in de toekomst zich weer, net als dit jaar, voor dat toernooi zal kwalificeren is meer dan waarschijnlijk.

Maar nog even nagenieten van China wat voor Maaike een ware triomftocht was. Het begon allemaal op 17 augustus toen de 100 meter rugslag op het programma stond. In de series zette ze een tijd neer van 1:02:25 en in de halve finale 1:02:34. De finaleplaats moest ze afdwingen in een swimoff met Tereza Grusova uit Tsjechië. Daar toonde Maaike haar vorm en wedstrijdmentaliteit en gaf de Tsjechische geen kans. Bij het keerpunt was er al een verschil van bijna 1 seconde en dat werden er bijna 2. De eerste finale bij Jeugd Olympische Spelen voor Maaike, een prachtig resultaat.

Op de 50 meter vlinderslag kwam Maaike in de halve finale. De Rozenburgse kwam een honderdste van een seconde te kort om de finale te halen en werd gedeeld negende. De swimof liet Maaike aan zich voorbij gaan en wilde zich concentreren op haar nummer, de 50 meter rugslag. Het nummer waar het allemaal moest gaan gebeuren. En Maaike stond er, tijd in de series 29:03, tijd in de halve finale 28:88 maar dat was niet de snelste tijd. In de finale moest het nog sneller en het ging sneller. Goud in een tijd van 28:36 een nieuw Nederlands record onder 18 jaar. En de koek was nog niet op. Amper 20 minuten na de gouden race stond Maaike weer in een finale dit keer van de 4 X 100 meter vrije slag bij de dames. De Nederlandse ploeg greep net naast eremetaal en eindigde op plaats 4. Maar wat een geweldig toernooi voor de Rozenburgse Maaike de Waard.